1. yle.fi
  2. Uutiset

Kun rintaliivit Suomeen tulivat – ”Hyppivä Charleston-tanssi oli isopovisille vaikea”

Rintaliivit täyttävät 100 vuotta. Suomen ensimmäisiä liivejä myytiin ovelta ovelle. Sodan jälkeen rintaliivejä jopa jonotettiin.

Kotimaan uutiset
Julia Sjöblom valmisti Suomen ensimmäiset rintaliivit kopioimalla valokuvasta amerikkalaisia rintaliivejä vuonna 1917 tai 1918.
Julia Sjöblom valmisti Suomen ensimmäiset rintaliivit kopioimalla valokuvasta amerikkalaisia rintaliivejä vuonna 1917 tai 1918.Nils-Robert Sjöblom

Mary Phelps Jacob ymmärsi nopeasti, että hänen 1913 hahmottelemansa "Backless Brassiere" voisi saavuttaa jonkinlaista suosiota modernin naisen vaatteena. Hän patentoi keksintönsä vuotta myöhemmin New Yorkissa.

Kahlitseviin korsetteihin kyllästynyt Jacob loi tuotemerkin Caresse Crosby ja myi patenttinsa Warner Brothers Corset Companylle 1 500 dollarin hintaan. Warnerit tienasivat seuraavina vuosina liiveillä 15 miljoonaa dollaria.

Suomessa rintaliivejä alkoi valmistua Helsingin Korkeavuorenkadulla sijainneessa "Sjöblomin myymälässä" heti itsenäistymisen jälkeen.

– Isoäitini kopioi amerikkalaisia malleja lehtien valokuvista. Ei hänellä ollut varaa matkustaa Amerikkaan oikeita katsomaan tai ostamaan, sanoo Sjöblomien perheyrityksen Patrician johdossa vuosina 1965–1994 ollut Nils-Robert Sjöblom.

Koska naiset olivat päivisin kotona, kaupiteltiin rintaliivejä Helsingissä aluksi ovelta ovelle. Kun sitten vauhtiin päästiin, valmisti kolme ompelijaa myymälän takahuoneessa liivejä. Julia Sjöblom itse mittasi asiakkaat myymälän puolella.

Rintojen tuki ja piilo

Tarkasti ottaen rintaliivien kehittäjä Mary Phelps Jacob ei sata vuotta sitten ollut aivan ensimmäisenä asialla. Jo vuonna 1893 patentoi Marie Tucek omat liivinsä. Tucekin liivien tarkoitus ei kuitenkaan ollut rintojen tukeminen, vaan niiden litistys ja piilotus.

Rintoja tukevat liivit alkoivat käydä mainiosti kaupaksi, kun siirryttiin 1920-luvulle. Sjöblomit perustivat Helsinkiin uusia myymälöitä. Kysyntä oli kovaa, vaikka liivien hinta oli huima. Moderni nainen halusi tanssia.

– 1923–25 Charleston löi kunnolla läpi. Se oli hyppivä tanssi ja isopovisille vaikea. Siinä tarvittiin tukea, Sjöblom sanoo.

Suomessa rinnat aisoissa pitävien liivien suosioon heräsivät myös muut. Turussa perustettiin 1928 Varsinais-Suomen liivineulomo, jonka päätuote oli nimeltään "Tyyli".

– En ihan tarkkaan tiedä, miksi isäni firman perusti. Ehkä siksi, että isällä ei ollut töitä, sanoo tehtailija Heikki Leino.

Suomen viimeinen rintaliivitehdas seisoo – ketään ei kiinnosta jatkaa

Varsinais-Suomen liivineulomo tehtaineen, kaavoineen ja koneineen on olemassa vieläkin. Suomalaisia rintaliivejä tehtiin vielä vuosi sitten, mutta nyt toiminta on jäissä. Heikki Leino on katkerana.

– Me olimme viimeinen, joilla tuotteissa luki "Made in Finland". Sanonkin aina, että me olemme maailman suurin suomalainen liivitehdas. Muuthan teettävät nykyään kaiken Virossa. Tässä itsellä tulee ikä vastaan, eikä kumpikaan meidän pojista ole halukas jatkamaan, tehtailija sanoo.

Patrician katalogi vuodelta 1974
Patrician katalogi vuodelta 1974 Patricia Group

Vuonna 1958 Patricia-nimen lanseerannut Sjöblomien perheyritys on sekin jo historiaa. Patricia-tuotemerkki jatkaa edelleen uusilla omistajilla. Pääkonttori on Tallinnassa.

– Rintaliivit olivat vielä kalliita 60-luvulla. Siinä vuosina 1989–90 tuli tunne, että kolme Suomessa toimivaa tehdasta täytyisi siirtää Kiinaan. Moraali ei kestänyt sulkea. Isä luovutti minulle firman 1965. Vuonna 1994 myin sen pois ja annoin muiden hoitaa ne likaiset hommat, Nils-Robert Sjöblom sanoo haikeana.

Toisen maailmansodan jälkeen liivien raaka-aineista oli pulaa. Sjöblomit pystyivät avaamaan Helsingissä vain yhden myymälän. Kun huhut levisivät, että amerikkalaisia tuontirintaliivejä olisi saatavissa, kiemurteli Pohjoisesplanadi 21:n edessä satojen naisten jono.

– Minulla on siitä valokuviakin, muistelee Nils-Robert Sjöblom.

Lue seuraavaksi