1. yle.fi
  2. Uutiset

Kehittyvät hoitomuodot tulevat kalliiksi

Lääkärit joutuvat työssään usein ristiriitatilanteeseen. Heidän on päätettävä, miten tarjota potilaalle paras mahdollinen hoito siten, että yhteiskunta pystyy sen kustantamaan.

Kotimaan uutiset
Stetoskooppi ja lääkäri.
Tommi Parkkinen / Yle

Hoitomuotojen kehittyminen ja kallistuminen askarruttaa lääkärikuntaa. Monet uusista hoitomuodoista eivät paranna sairauksia, mutta ne antavat sairaalle mahdollisuuden pitempään elämään. Keski-Suomen lääkäriyhdistyksen puheenjohtaja Antti Saarinen sanoo, että lääkäri joutuu usein työssään kohtaamaan rahan puutteen ja hoitamisen halun ristiriidan.

- Jos sairas ihminen elää pitempään, niin sästöä ei synny. Päinvastoin, se lisää resurssien tarvetta. Siinä joutuu sitten miettimään koko ajan, että miten voisi tarjota parasta mahdollista hoitoa siten, että yhteiskunta sen pystyy kustantamaan.

Lääkäreitä pohdituttaakin se, milloin rajat tulevat vastaan hoitomuotojen kallistuessa ja yhteiskunnan rahojen niuketessa.

Keski-Suomen lääkäriyhdistys isovaarin iässä

Lauantaina Keski-Suomen lääkärit pohtivat alansa eettisiä ja käytännön ajankohtaisia haasteita samalla kun viettävät yhdistyksensä 90-vuotisjuhlia Jyväskylässä. Kun yhdistys perustettiin vuonna 1924 koolla oli 11 lääkäriä. Yhdistyksen perustamisen aikaan ajankohtainen asia oli Kinkomaan parantolan perustaminen. Vähän myöhemmin alettiin puuhata Jyväskylän yleisen sairaalan kehittämistä nykyaikaiseksi keskussairaalaksi.

Nyt isovaarin ikään ehtinyt yhdistys odottaa uuden keskussairaalan rakentamista. Yhdistyksen puheenjohtaja Antti Saarinen sanoo, että vähän hitaanlaisestihan uudistaminen on edennyt. Yhdistyksen harras toive on, että lopputulos olisi järkevä ja toimiva kokonaisuus.

Mitähän sotesta tulee?

Keski-Suomen lääkärit suhtautuvat tekeillä olevaan sote-uudistukseen epäröiden. Puheenjohtaja Antti Saarinen toivoo, että sotealueista tehtäisiin riittävän suuria. Pelkona on kuitenkin, että huonojen nykyjärjestelmien tilalle tulee vielä huonompia.

- Eniten huolestuttaa yksinkertaisesti se, saadaanko mitään parannusta aikaan. Ettei vain kaikki menisi huonompaan suuntaan, aprikoi Saarinen.

Juhlakokouksessaan yhdistyksen jäsenillä on tilaisuus saada sotesta ensi käden tietoa, sillä yksi vieraista on peruspalveluministeri Susanna Huovinen.

Lue seuraavaksi