Hyppää sisältöön

Pimeää, kylmää ja käsittämätön kieli: Arktiset maahanmuuttajat -yhdistyksen puheenjohtajan ensikokemus pohjoisesta

Se olisi kulttuurishokki kenelle tahansa. Muutto lämpimästä viidentoista miljoonan ihmisen vilkkaasta kaupungista talviseen pohjolaan. Kaupunkiin, jossa on aina kylmä ja päivälläkin pimeää. Kaupunkiin, jossa on kyllä katuja ja kauppoja, mutta ihmisiä vain kourallinen siellä täällä.

Kuva: Arttu Vitikka

Nafisa Yeasmin muutti Rovaniemelle Bangladeshistä perheensä kanssa reilu seitsemän vuotta sitten. Muutto osui hankalaan aikaan – keskelle synkkää syystalvea.

– Tulimme suoraan Bangladeshistä Rovaniemelle, ja se oli minulle kyllä melkoinen kulttuurishokki. Meidän maassa on ihan erilainen sää, on lämmintä ja kulttuurikin on täysin erilainen.

– Ja täällä oli aina pimeää, yöllä ja päivällä, se oli aivan hirveää, Nafisa Yeasmin kertoo ensikokemuksestaan.

– Ja minä kaipasin ihmisiä, Suomessa on niin vähän ihmisiä kaduilla ja kaupoissa ja kaikkialla.

Nafisa Yeasmin on oppinut suomen kielen muutamassa vuodessa ja puhuu sitä hyvin. Hän työskentelee tutkijana Rovaniemellä Arktisessa keskuksessa samoin kuin hänen miehensä.

– Nyt olen oikein iloinen, olen sopeutunut hyvin ja viihdyn Lapissa

Uuden yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi

Nafisa on ollut aktiivisesti puuhaamassa Arktiset maahanmuuttajat –nimistä yhdistystä. Hän toimii vastaperustetun yhdistyksen puheenjohtajana.

Yhdistyksen tarkoitus on helpottaa maahanmuuttajien sopeutumista ja auttaa ongelmissa. On tärkeää  edesauttaa kanssakäymistä, keskustelua ja kokemusten jakamista eri maahanmuuttajaryhmien välillä ja myös kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä.

– Maahanmuuttajat sanovat, että kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä on todella vähän vuorovaikutusta. Sitä pitäisi saada enemmän, vuorovaikutuksen kautta maahanmuuttajat oppisivat kulttuurista ja Suomesta, Nafisa Yeasmin sanoo.

– Ja me maahanmuuttajatkin tulemme eri maista ja eri kulttuureista, mekin tarvitsemme tietoa toisista maahanmuuttajaryhmistä, minkälaista heidän kulttuurinsa on ja minkälaista elämä on ollut heidän maassaan.

Kantaväestö mukaan yhdistykseen

– Olisi tosi tärkeä käydä keskustelua muutenkin kuin maahanmuuttajien sisällä. Jos siellä olisi kantaväestöäkin paikan päällä keskustelemassa meidän kanssa, niin hekin saisivat tietoa maahanmuuttajista ja heidän kulttuureistaan, sanoo Nafisa Yeasmin.

– Meillä on jo nyt suomalaisiakin mukana. Tämä on oikeasti monikulttuurinen yhdistys ja me haluamme kantaväestöäkin mukaan, tervetuloa, sanoo Nafisa Yeasmin.

.
.