1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Suomen jääkiekkopeli kuormitti Tampereen kaupungin verkon: ”Katsokaa olympialaisia televisiosta!”

Tampereen kaupungin tietoverkon ylikuormittuminen saattaa uhata jo potilastietojärjestelmien käyttöä. Tietohallinto onkin pyytänyt kaupungin työntekijöitä välttämään olympialaisten lähetysvirran seuraamista netin välityksellä.

Kuva: Marko Melto / Yle

Tampereen kaupungin sisäverkossa torstaina työntekijöille julkaistu ohjeistus netin käytöstä lähti leviämään sosiaalisessa mediassa. Tampereen kaupungin verkko oli ylikuormittunut. Kuormitus alkoi samaan aikaan Suomen jääkiekkopelin kanssa ja vaaransi mm. potilastietojärjestelmien käytön.

Kaupungin sisäverkossa pystyi lukemaan nöyrän pyynnön:

Tietohallinto pyytää kauniisti, että kisoja katsottaisiin televisiosta, mikäli niiden katsominen on työtehtävien kannalta välttämätöntä. Mikäli tilanne jatkuu samankaltaisena verkkokuormituksen osalta, joudutaan harkitsemaan tiettyjen palvelujen käyttömahdollisuuden sulkemista.

Tampereen kaupungin tietohallintojohtaja Jarkko Oksala kertoo, että kyseessä on aito huoli verkon toimivuudesta. Yle Areenan suorat lähetykset ovat hyvin todennäköinen syy kuormitukselle.

– On huomattu, että verkon kuormittuminen ajoittuu suoriin lähetyksiin olympialaisista. Jääkiekko-ottelua katsottiin paljon, verkkoliikenteen kuormitushuippu ajoittui peliin, Oksala kertoo.

Nyt työntekijöitä on ohjeistettu toimimaan toisin, mutta jos ei ohjeistusta noudateta, on Tampereen kaupungin tietohallinto valmistautunut ottamaan järeämmät toimet käyttöön.

– Meidän täytyy turvautua verkon käyttörajoituksiin, jos tilanne jatkuu samanlaisena, Oksala kertoo.

Yle Areenan sovellus on liian hyvä

Monella on nykyään taskussaan älypuhelin, jolla voi pyörittää lähiverkossa kätevästi esimerkiksi Yle Areenan Sotshi-sovellusta. Puhelimesta voi seurata suorana tai tallenteina olympialaisten lähetyksiä.

Meidän täytyy turvautua verkon käyttörajoituksiin, jos tilanne jatkuu samanlaisena.

Jarkko Oksala

– Yle Areenan sovellus on todella hyvä, käytän sitä kotona. Muistissani ei ole vastaavaa viimeisen 3,5 vuoden ajalta, että täällä töissä olisi seurattu mitään kisoja verkossa näin paljon, Tampereen kaupungin tietohallintojohtaja Jarkko Oksala sanoo.

Tietohallintojohtaja pyytääkin käyttämään perinteisiä menetelmiä kisojen seuraamiseen, mikäli esimies siihen suostuu. Ainakin kaupungintalon taukohuoneessa on olympialähetys päällä televisiossa koko ajan.

– Varmaan jokainen työnantaja joutuu näinä päivinä miettimään kuinka olympialaisiin suhtaudutaan. Uskoisin, että tietoverkon kuormittumisen osalta emme ole ongelmamme kanssa yksin, Oksala arvelee.

Tampereen kaupunki ei varmasti ole ongelmansa kanssa yksin, sillä kisoja voi seurata suorana Yle Areenasta. Työpaikkojen lähiverkkoja on saattanut rasittaa myös kännyköiden Sotshi-sovellus. Yle Areenan olympiasovellusta oli jo ensimmäisen neljän kisapäivän aikana ladattu huimat 200 000 kertaa.