1. yle.fi
  2. Uutiset

Päivi Räsänen studiovieraaksi Kannabis-iltaan

Sisäministeri Päivi Räsänen ei usko, että kannabiksesta nousee samanlainen kohu kuin homoista. Räsänen on aiemmin keskustellut Ajankohtaisen kakkosen teemailloissa alkoholista, homoista, väkivallasta ja armokuolemasta. Tällä kertaa Räsänen saapuu tiistaina Tampereen Mediapolikseen argumentoimaan kannabiksesta.

Ajankohtainen kakkonen
Päivi Räsänen 1995 ja 2012
Päivi Räsänen teemaillassa 1995 ja 2012.Yle

Ajankohtaisen kakkosen teemailta täyttää 25 vuotta. A2-iltojen suosituimpiin vieraisiin lukeutuva Päivi Räsänen on esiintynyt kahdeksassa teemaillassa. Hän on ollut mukana keskustelemassa homoista, väkivallasta, lapsenteosta, armokuolemasta, avioeroista ja viinasta.

Päivi Räsänen muistaa parhaiten vuoden 1996 Armokuolema-illan ja vuosien 1996 ja 2010 homoillat.

– Mieleeni on jäänyt vuonna 96 järjestetty Armokuolema-ilta. Oli syksy ja olin viimeisilläni raskaana, jonka vuoksi elämästä ja kuolemasta puhuminen herkisti erityisellä tavalla, Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan jokainen teemailta, jossa hän on ollut mukana on sisältänyt mielenkiintoisia keskusteluja. Keskustelukumppaneista sisäministerin mieleen on jäänyt Pirkko Saisio, jonka kanssa Räsänen kertoo käyneensä hyvän keskustelun ensimmäisen homoilllan yhteydessä.

– Seuraavana päivänä sain joltakin katsojalta palautetta, että olin ollut liian hymyileväinen ja ystävällinen keskustellessani Saision kanssa, Räsänen sanoo.

Toinen Homoilta yllätti

Päivi Räsänen on huomannut vuosien varrella myös sen, että keskustelukulttuuri on Suomessa muuttunut. Aiemmin keskustelun jälkeen puheenvuoron saivat asiantuntijat, jotka kommentoivat käytyä keskustelua, mutta nyt suunvuoron ottaa kansa.

Tämä on Räsäsen mielestä hyvä asia, vaikka samaan aikaan jälkikeskustelu saattaa yltyä odotettua suuremmaksi. Näin kävi vuoden 2010 Homoillan kohdalla.

– Soitin miehelleni Homoillan jälkeen ja totesin, että keskustelu jäi melko laimeaksi ja kyselin, olisiko pitänyt sanoa jotkin asiat vähän räväkämmin, Räsänen kertoo.

Räsänen on edelleen sitä mieltä, että hänen Homoillassa esittämänsä kommentit eivät olleet kaiken kohun ja mediahuomion arvoisia. Räsäsen mukaan sosiaalinen media ja median sille antama huomio onkin nykyään iso osa sitä, mikä aihe nousee julkisessa keskustelussa pinnalle.

Vaikka toisen Homoillan jälkeen Räsäselle sateli kritiikkiä ja ihmiset erosivat kirkosta ahkeraan tahtiin, ministerille osoitettu suora palaute oli enimmäkseen positiivista.

– Joidenkin teemailtojen jälkeen olen saanut tuhansia viestejä ja voin sanoa, että noin 90 prosenttia näistä viesteistä on aina kannustavaa palautetta.

Räsänen korostaa hauskanpitoa ilman päihteitä

Tulevaan Kannabis-iltaan Päivi Räsänen osallistuu niin lainsäätäjän, sisäministerin kuin lääkärin roolissa. Hänen mukaansa kannabiksesta on hyvä keskustella juuri nyt, sillä aihe on polttava sekä kotimaassa että globaalisti. Räsänen ei kuitenkaan usko, että keskustelu kannabiksesta nostaa pintaan niin suuria tunteita kuin esimerkiksi homojen oikeuksista keskusteleminen.

– Tärkeää olisi mielestäni keskustella yhteiskunnallisesta näkökulmasta siitä, mistä ylipäätään lähtee tarve käyttää päihteitä. Oli kyseessä sitten kannabis tai alkoholi, Räsänen sanoo.

Ministerin mukaan teemaillassa ei edusteta puolueen kantaa tai toimita ministeriön äänitorvena. Tälläkin kertaa Räsänen aikoo osallistua keskusteluun omilla mielipiteillään ja nostaa esiin tärkeinä pitämiään asioita.

Räsäsen mielestä yksi tärkeä asia on keskustella kannabiksen kohdalla siitä, että suomalaiset nuoret seuraavat tämänkin päihteen kohdalla esimerkkeinään pitämiä henkilöitä.

– Nyt tarvittaisiin hyviä roolimalleja, jotka näyttävät, että hauskaa voi pitää ilman päihteitä, Räsänen sanoo.

A2 Kannabis-ilta tiistaina 4.3. klo 21.00 alkaen TV2:ssa ja osoitteessa yle.fi/kannabis-ilta

A2 Kannabis-ilta on keskusteluohjelmien klassikon 25-vuotislähetys. Kaikkien aikojen ensimmäinen Ajankohtaisen kakkosen teemailta lähetettiin 7.2.1989. Silloisesta Asuntoillasta tähän päivään on ollut sata aihetta ja teemailtaa.

Lue seuraavaksi