Vasemmistojohtaja Renzi vaatii Italiaan uutta hallitusta

Italiassa arvaillaan, jättääkö pääministeri Enrico Letta tehtävänsä. Matteo Renzistä voi tulla EU-maiden nuorin pääministeri.

Ulkomaat
Matteo Renzi
Matteo Renzi Matteo Bazzi / EPA

Italian keskusta-vasemmistolaisen demokraattisen puolueen johtaja Matteo Renzi vaatii maahan uutta hallitusta. Kyseessä on miehen ensimmäinen suora haaste pääministeri Enrico Lettalle. Puoluejohto on parhaillaan koolla. Odotuksissa on, että se päättää tänään kumpaa se tukee, Renziä vai Lettaa.

– On välttämätöntä ja kiireellistä aloittaa uusi vaihe uudessa johdossa, Renzi aloitti puoluejohdon tapaamisen.

Renzin mukaan Italia tarvitsee nyt perinpohjaisia muutoksia. Hän on kuvaillut maan olevan risteyksessä. Letta on johtanut maan hallitusta alle vuoden.

Renzi on arvostellut Lettaa päätöksenteon hitaudesta ja rohkeuden puutteesta. Letta puolestaan syyttää Renziä petoksesta, sillä äänettömän sopimuksen mukaan Lettan on ollut määrä pysyä pääministerinä ainakin tämän vuoden loppuun saakka.

Asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että Letta jättää tehtävänsä. On mahdollista, että Renzistä tulee pääministeri ja hän voi muodostaa uuden hallituksen ilman uusia vaaleja. Jos näin käy, hänestä tulisi EU:n nuorin pääministeri: Renzi on 39-vuotias.

Italian pääministeri on vaihtunut viime vuosina taajaan. Presidentti Giorgio Napolitano nimitti Lettan pääministeriksi viime vuonna, jotta kaksi kuukautta kestänyt poliittinen umpikuja saatiin päätökseen. Lettaa ennen pääministerinä oli Mario Monti, joka myös oli presidentin nimittämä. Monti oli pääministeri kahden vuoden ajan, kunnes jätti tehtävänsä, kun häntä edeltäneen pääministerin Silvio Berlusconin puolue veti tukensa Montin hallitukselta.

Pyöräilevä kaupunginjohtaja

Matteo Renzi on toiminut Firenzen kaupunginjohtajana vuodesta 2009. Hänellä ei ole kokemusta hallituksesta tai edes parlamentista, tähän vetoavat sekä hänen kannattajansa että vastustajansa. Viime kuussa tehdyn mielipidemittauksen mukaan yli 50 prosenttia italialaisista kertoi pitävänsä Renzin johtamistyylistä. Se on huomattavasti suurempi joukko kuin ne 25 prosenttia, jotka sanoivat voivansa äänestää miehen puoluetta.

Erityisesti Renzi on kerännyt nuorten suosiota epämuodollisella tyylillään. Kaupunginjohtaja pyöräilee usein Firenzessä ja pukeutuu kuin kuka tahansa ikäisensä. Lisäksi hänen mediataitojensa kiitellään olevan ajanmukaiset.

Italia, euroalueen kolmanneksi suurin talous, kaipaa edelleen talouden uudistuksia. Renzi on sanonut kannattavansa säästöjä ja niille hän on löytänyt kohteita Italian byrokraattiselta julkiselta sektorilta.

Puolisoonsa Agnese Renziin mies tutustui jo partiossa. Agnese Renzi on opettaja. Pariskunnalla on kolme lasta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters