Influenssaepidemia väisti varuskunnan - Santahaminassa vain neljännes varusmiehistä rokottamatta

Santahaminan varuskunnassa on toistaiseksi vältytty influenssaepidemialta. Moni tammikuussa palveluksensa aloittanut varusmies oli noudattanut pyyntöä hankkia rokote omalta terveysasemalta jo hyvissä ajoin ennen palvelukseen astumista.

Kotimaa
Suomen lippu varusmiehen hihassa.
Matti Myller / Yle

Normaalisti tähän aikaan talvesta sairastupa alkaa täyttyä varuskunnassa. Usein influenssaepidemia ehtii jyllätä ensin kasarmilla, jonka jälkeen tauti leviää laajemminkin.

Tänä talvena näyttäisi käyvän päinvastoin.

- Epidemiakaudet ovat olleet hyvin perinteiset varuskunnissa, mutta ilmiötä ei ole tänä vuonna vielä tullut. Joko kausi on nyt tavanomaista myöhemmässä tai sitten ehkä nyt on käymässä niin, että epidemia alkaa muualta kuin varuskunnista. Se on kyllä ihan poikkeuksellista ja ennennäkemätöntä, sanoo Santahaminan terveysaseman päällikkölääkäri Petri Kangaspunta.

Santahaminan varuskunnassa osattiin varautua joka talviseen sairasteluun hyvissä ajoin. Moni tammikuussa palveluksensa aloittanut varusmies oli noudattanut pyyntöä hankkia rokote omalta terveysasemalta jo ennen palvelukseen astumista.

- Tammikuussa palvelukseen astui Santahaminassa noin 800 miestä ja naista, heistä 220 oli jo palvelukseen tullessaan saanut rokotteen. Lisäksi palveluksen alkuvaiheessa muiden rokotusten yhteydessä noin 350 varusmiestä otti rokotteen, päällikkölääkäri Petri Kangaspunta kertoo.

Varuskunnassa uskotaan, että influenssaepidemian välttäminen on tehokkaan rokotussuojan ansiota.

- Tällä hetkellä rokotuskattavuus on jo 75 prosenttia, jota on pidettävä erittäin hyvänä tuloksena, päällikkölääkäri Petri Kangaspunta summaa.

Rokotetut suojaavat myös rokottamattomia

Santahaminassa palvelevilla varusmiehillä on yhä mahdollisuus saada rokote niin halutessaan. Ketään ei aiota piikille pakottaa, mutta rokotteen ottamisen etuja on alleviivattu, sillä terveenä palveluksen keskeytymisen riski vähenee.

- Täytyy muistaa myös, että se että suuri osa on rokotettu niin suojaa myöskin varusmiehiä, jotka eivät ole rokotettuja, eli olemme kokonaistulokseen hyvin tyytyväisiä, sanoo Santahaminan terveysaseman päällikkölääkäri Petri Kangaspunta.

Influenssakausi on nyt käynnistynyt koko maassa. Tutkituista influenssatartunnoista valtosa on H1N1-virusta eli sikainfluenssaa, mutta joukossa on myös H3N2-virusta ja B-influenssaa. Erityisesti H1N1-sikainfluenssavirus kaataa myös nuoria ja terveitä aikuisia sänkyyn.