Hyppää sisältöön

Hämeenlinnassa pääsee ravintolapäivänä herrasväen kahvikutsuille

Hämeenlinnan seudun kotitalousopettajat perustavat sunnuntaina Palanderin talon kotimuseoon pop-up-kahvilan, jossa on tarjolla sadan vuoden takaisia tuoksuja ja makuja. Hämeen pitoleipää, piimäjuustoa ja taatelikakkua ryydittää tarinointi hämäläisestä ruokaperinteestä.

Kuva: Sari Törmikoski / Yle

Hämeenlinnan seudun Kotitalousopettajat ry:n aktiivit perustavat Palanderin talon (siirryt toiseen palveluun) kotimuseoon pop-up-kahvilan teemalla Herrasväen kahvikutsut (siirryt toiseen palveluun).

Yhdistyksen puheenjohtaja Anneli Rantamäki kertoo, että he osallistuvat ravintolapäivään (siirryt toiseen palveluun) nyt ensimmäistä kertaa.

– Kävimme siellä pari vuotta sitten vierailulla ja ihastuimme paikkaan. Muutkin olivat miettineet, että olisi kiva järjestää pop-up ravintola ja ajatus heräsi sitten kokouksessamme tammikuussa. Paikkana Palanderin talo tuli heti mieleen, olin ihan unelmoinutkin herrasväen kahvilasta tuollaiseen paikkaan. Paikkahan on aivan ihana, siinä ajassa voisi vaikka elää!

Tavoitteena on 1920-30-lukuiset kahvikutsut, joissa tarjotaan lusikkaleipiä, herrasväen leipiä, sitruunan makuista pitokakkua, unelmatorttua, ja suolaisina Hämeen pitoleipää ja piimäjuustoa. Kotitalousopettajat kertovat kahvittelun yhteydessä myös hämäläisestä ruokaperinteestä.

– Yleensä uudet ruoat ja leivonnaiset tulivat ensin herrasväen piiriin, koska he matkustivat ja saivat vaikutteita, kertoo Rantamäki.

Ei kertakäyttökuppeja

Kotitalousopettajat ovat järjestäneet kahvikutsuille oikeita vanhan ajan posliinikahvikuppeja 1950- ja 1920-luvuilta.

– Meillä on sata kuppia, toivotaan, että väkeä tulee, Rantamäki nauraa.

Pop-upin valmistelut ovat pitäneet neljä kotitalousopettajaa kiireisinä.

– Koko viikko on leivottu, jo viikonloppuna taatelikakut mehustumaan. Ennen ei ehkä kermavaahtoa tarjottu taatelikakun kera, mutta meillä on sitäkin tarjolla. On pikkuleipiä ja kääretorttuja niin paljon, ettei varmasti lopu kesken. Kakkujakin on parikymmentä, ja yhdestä kakusta tulee 15 palaa, Rantamäki laskeskelee.

Kotitalousopetus paljon muutakin kuin ruoanlaittoa

Riihimäellä Pohjolanrinteen koulussa opettavan Anneli Rantamäen mukaan pop-up-kahvilalla on toinenkin tavoite kuin vain herkuttelu museoilmapiirissä.

– Toivon, että tämä poikisi sitä, että ihmiset ymmärtäisivät, mitä me teemme koulussa. Ihan tällaista samanlaista tehdään oppilaidenkin kanssa. Kotitalousopetukseen liittyy paitsi itse tekeminen ja työstä nauttiminen, myös kulttuurin säilyttäminen. Moni kuvittelee, että kotitalousopetus liittyy vain ruokaan, mutta siinä on paljon muutakin, kulttuuri, historia, siivoamiset ja muut.

Rantamäki kertoo, että seuraavalla kerralla onkin ajatus saada ravintolapäivään mukaan myös oppilaita.

– Meilläkin seitsemännen luokan oppilaat pitävät jo nyt koululla omaa kahvilaa, jonka he suunnittelevat ja organisoivat itse. Kahvilalla kerätään luokkaretkirahaa ja nuoret hoitavat kaiken itse, leipomiset ja myynnin.

– Vanhemmat sanoivatkin juuri vanhempainillassa, että järjestetään seuraavalla kerralla ravintolapäivänä jotain oppilaiden kanssa jos vain mahdollista, yhteistyöllä, vanhemmat mukana, Rantamäki iloitsee.

.
.