Kotkan uutisluokkalainen: ”Voi olla että meistäkin tulee joskus toimittajia”

Kotkalaisen Helilän koulun 8D-luokkalaiset ovat päässeet tekemään omia tv-uutisia Yleisradion ja koulujen yhteisen Uutisluokka-mediakasvatushankkeen myötä. Helilän koululaisten mielestä Uutisluokka on tervetullutta vaihtelua kouluarkeen.

Yle Uutisluokka
Helilän koulussa Kotkassa harjoitellaan kuvausta.
Helilän koulun 8D-luokkalaiset perehtyivät tv-uutisten tekoon Yle Uutisluokka hankkeen myötä.Raine Martikainen / Yle

Käytännössä Helilän koulun uutisluokkalaiset jättivät normaalin kouluarjen taakseen ja perehtyivät kahden päivän ajan tv-uutisten maailmaan. Nuoret ideoivat, haastattelivat, kuvasivat ja leikkasivat valmiit tv-jutut heitä kiinnostavista aiheista. Uutisluokkalaisten jutut koskivat nuorten laihduttamista, tablettitietokoneiden käyttöönottoa opiskelussa ja Sotshin talviolympialaisia.

Opetus ja työvälineet tulivat Ylen Mediabussin kautta. Kouluttajina toimivat Mikko Laine ja Noora Santanen, apua uutistyöhön antoi myös uutiskummi Mari Pekkanen.

Helilän koulun 8D-luokkalaisten Roosa Mäkisen, Suvituuli Kiviharjun ja Eveliina Taimelan mielestä Yle Uutisluokka on tervetullutta vaihtelua opiskeluun.

Tämä on ollut tosi kivaa!

Eveliina Taimela

- Opimme todella paljon uutistyöstä, muun muassa kameroiden ja mikrofonien käyttöä. Voi olla, että meistäkin tulee joskus toimittajia, Mäkinen vinkkaa.

- Lisäksi meille opetettiin, miten haastatellaan ja minkälaisia kuvasuhteita milloinkin kannattaa käyttää, Suvituuli Kiviharju kertoo.

- Olemme oppineet tosi kattavasti uutistyöstä parissa päivässä. Opimme kuvaamaan, haastattelemaan ja editoimaan. Tämä on ollut tosi kivaa, Taimela hymyilee.

”Nuoret tuntuvat kasvavan mediassa”

Yle Uutisluokka on Yleisradion ja koulujen yhteinen mediakasvatushanke. Sen tavoitteena on edistää nuorten medialukutaitoa ja lisätä koululaisten kiinnostusta ajankohtaisia asioita ja yhteiskuntaa kohtaan. Hankkeessa on mukana viitisenkymmentä koulua ja 2000 oppilasta ympäri Suomen. Helilän koulun äidinkielen lehtorin Anu Huhdan mukaan on tärkeää, että Yle Uutisluokan kaltaisia mediakasvatushankkeita järjestetään.

On äärettömän tärkeää, että nuoret pääsevät katsomaan uutisten kulissien taakse.

Anu Huhta

- Nuoret tuntuvat elävän ja kasvavan mediassa aamusta iltaan ja yölläkin välillä herätään katsomaan kännykkää. Mielestäni on äärettömän tärkeää, että nuoret pääset näkemään uutisten kulissien taakse.

- Oppilaat pääsivät itse tekemään ja kokemaan, miten uutiset syntyvät. Tällainen opetus jää oppilaille varmasti paljon paremmin mieleen kuin se, että samat asiat luettaisiin kirjasta, Huhta kuvailee.

Kurkistus kulisseihin vaikuttaa uutisten katsomiseen

Nuoret uutisluokkalaiset seuraavat uutisia päivittäin sekä television että internetin välityksellä. Tytöt uskovat, että kurkistus kulissien taakse vaikuttaa myös siihen, miten he jatkossa katsovat uutisia.

- Nyt kun tietää, miten uutisia tehdään, niin taatusti katson niitä erilaisesta näkökulmasta, Taimela pohtii.

- Olen samaa mieltä. Uutisia tulee varmasti mietittyä nyt eri tavalla, Kiviharju jatkaa.

Yle Uutisluokka huipentuu vuosittain huhtikuussa järjestettävään valtakunnalliseen uutispäivään, jolloin koululaisten uutiset saavat runsaasti näkyvyyttä Ylen verkkosivuilla, televisiossa ja radiossa.