Poikkeuksellista: Jää peittää valtaosan USA:n Suurista järvistä

Kylmää mutta samalla myös kaunista talvea on tänä vuonna kestänyt Suurilla järvillä epätavallisen pitkään. Jääkansi oli viimeksi yhtä laaja vuonna 1994.

Ulkomaat
Michiganjärvi  kuvattuna 27. tammikuuta 2014 Illnoisissa.
Michiganjärvi kuvattuna 27. tammikuuta 2014 Illnoisissa. Scott Olson / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain Suuret järvet ovat poikkeuksellisen laajasti jään peitossa. Kanadan rajalla sijaitsevat Ylä-, Huron-, Michigan-, Erie- ja Ontariojärvet olivat viimeksi yhtä kattavasti jään alla 20 vuotta sitten.

Tällä hetkellä 88 prosenttia Suurten järvien pinnasta on jäätynyt. Vuonna 1994 yllettiin enimmillään 94 prosenttiin.

Neljän viime vuosikymmenen aikana Suurten järvien jääpeite on huvennut 70 prosenttia, tutkijat kertovat. Heidän mukaansa tämä talven laaja jääpeite saattaa lisätä järvien vesimäärää, koska jää estää haihtumista. Kannesta on apua myös kaloille, jotka voivat kutea turvassa pedoilta.

Poikkeuksellisen pitkä ja kylmä talvi näkyy myös luonnonkauneutena. Esimerkiksi Yläjärven rannan vesiputoukset Apostlen saarella Wisconsinissa ovat jäätyneet valkoisiksi pylväiköiksi ja miljoonat jääpuikot riippuvat kristallikruunuina rantaluolissa.

Järven jääkannen ansioista luoliin on myös helppo pääsy ensi kertaa vuosiin, mitä kymmenet tuhannet ihmiset ovat käyttäneet hyväkseen.

Lähteet: AP