Maailmalta tulvii muuttopyyntöjä Heinolaan – pakolaiskeskustelu kiiri Etelä-Amerikkaan saakka

Alkutalvella virinnyt vilkas pakolaiskeskustelu on tuonut Heinolalle mainetta maailmalla. Heinolaan on lähetetty tukku kirjeitä, joissa tavalliset muiden maiden kansalaiset ilmaisevat halunsa asettautua Heinolaan. Kaukaisin yhteydenotto on Brasiliasta.

Heinola
Heinolan valtuustotalo.
Vihtori Koskinen / Yle

Pakolaiskeskustelun siivittämänä Heinolaan on tullut maailmalta runsaasti yhteydenottoja muuttohalukkuudesta kaupunkiin. Heinolan saamissa kirjeissä lähettäjät esittelevät itseään, tekevät itseään tykö ja ilmaisevat muuttohalukkuuttaan.

Va. kaupunginjohtajan Pirjo Hepo-ojan mukaan yksityishenkilöiden lähettämiä kirjeitä on mahtava nippu eri puolilta maailmaa. Kaukaisimmat tiedustelut ovat tulleet Brasiliasta, mutta enin osa kirjeistä on lähetetty Itä-Euroopan maista.

Hepo-oja äimistelee kirjeryöppyä.

– Yhteydenottoja on tullut, kun pakolaiskeskustelu ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen ja tieto alkoi levitä sosiaalisessa mediassa, arvelee Hepo-oja.

Kaikille kyselijöille on vastattu kohteliaasti ja torjuvasti, että mitään päätöksiä pakolaisten vastaanottamisesta Heinola ei ole tehnyt. Pakolaisilta tai järjestöiltä kirjeitä ei ole tullut vaan pikemminkin maahanmuuttoa pohtivilta yksityisiltä henkilöiltä.

Yhteydenottoja on tullut, kun pakolaiskeskustelu ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen ja tieto alkoi levitä sosiaalisessa mediassa.

Pirjo Hepo-oja

Heinolan kaupunginhallituksessa pakolaiskysymys saattaa nousta esille ensi maanantaina, kun se käy läpi asukaslukutoimikunnan esityksiä. Vilkas pakolaiskeskustelu käynnistyi noin kuukausi sitten, kun toimikunnan puheenjohtaja Timo Ihamäki ehdotti kiintiöpakolaisten vastaanottamista Heinolaan väkiluvun kasvattamiseksi.