1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aiemmin otettu Pandemrix-rokote ei anna enää suojaa – lääkäri vastasi yleisökysymyksiin sikainfluenssasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek vastasi Yle Uutisten verkkosivuilla yleisökysymyksiin influenssasta perjantaina 14.2. Kokosimme kiinnostavimmat 10 kysymystä ja vastausta.

Kotimaan uutiset
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.THL

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek vastasi Yle Uutisten verkkosivuilla yleisökysymyksiin influenssasta.

1. Onko virus tänä vuonna aiempaa ärhäkämpi?

Ei, mutta jos ei ole suojaa H1N1-virukselta joko taudin sairastamisen tai rokotuksen aikaansaamana voi tauti olla vaikea, kuten oli pandemian yhteydessä.

Maailmaa vuodesta 2009 kiertänyt ns. sikainfluenssavirus on siitä erikoinen, että se saattaa sairastuttaa vakavasti myös ihan perusterveen. Se on yksi kolmesta rokotteeseen valitusta tänä vuonna kiertävästä influenssaviruksesta.

2. Antaako viimevuotinen rokote suojaa sikainfluenssa vastaan?

Viimevuotisesta (talvikaudella 2012-13 otetusta) rokotuksesta ei ole enää riittävästi suojaa. Myöskään 2009 otettu Pandemrix ei enää riitä täysin suojaamaan nyt kiertävältä sikainfluenssavirukselta. Rokotteen antama suoja vaihtelee yksilöittäin.

Tämän vuoksi THL suosittaa vuosittaista kausi-influenssarokotetta varsinkin riskiryhmiin kuuluville.

*3. Antaako aiempina vuosina sairastettu influenssa suojaa? *

Sairastettu influenssa antaa suojaa sitä influenssavirusta kohtaan, joka taudin on aiheuttanut. Mutta koska influenssavirukset muuntuvat rakenteeltaan maailmaa kiertäessään, aikaisempi suoja ei ole täydellinen.

*4. Voiko taudin rokotuksesta huolimatta saada? Ja onko se silloin yleensä lievempi? *

Mikään kausi-influenssarokote ei ole sataprosenttinen teholtaan. Jos rokotettu sairastuu, tauti on yleensä lievempi, kuin jos ei olisi rokotettu lainkaan.

5. Mitä eroa on nyt annettavalla kausi-influenssarokotteella ja 2009 annetulla Pandremix-rokotteella?

Nykyisessä kausi-influenssarokotteessa on sikainfluenssaviruksen antigeeni mukana ja sen lisäksi toinen A-viruksen rakenneosa sekä B-viruksen rakenneosa. Pelkkää sikainfluenssarokotetta annettiin H1N1- eli sikainfluenssapandemian yhteydessä. Silloinen Pandemrix erosi nykyisistä Suomessa käytettävistä kausi-influenssarokotuksista myös siinä, että jälkimmäiset eivät sisällä tehosteainetta, Pandemrix sen sijaan sisälsi.

6. Näillä uusilla rokotteilla ei siis ole mitään tekemistä narkolepsian kanssa, johon talvella 2008-2009 sairastui Pandremix-rokotteen saaneita lapsia ja nuoria?

Suomen terveyskeskuksissa jaetaan kahta rokotetta, Fluarixia ja Vaxigripia.

Fluarixin antigeeni on valmistettu hyvin samalla tavalla kuin Pandemrixin. Tämänhetkinen tieto on, että Pandemrix-rokotteessa ollut antigeeni olisi tärkeämpi narkolepsian synnyssä ja tehosteaine tehosti tätä vaikutusta. Sen vuoksi THL ei suosittele Fluarix-rokotetta alle 65-vuotiaille, joka on se ikäryhmä jossa narkolepsia on puhjennut.

Sen sijaan Suomessa käytettävän Vaxigrip-rokotteen antigeeniseoksen valmistusprosessi on toinen: THL suosittelee Vaxigripin antamista alle 65 vuotiaille.

Vaxigripiä on annettu miljoonia annoksia myös maantieteellisillä alueilla, joilla narkolepsiaan altistava geeni on väestössä yleinen. Jos Vaxigripiin liittyisi narkolepsia puhkeamisen riski, uskoisin että se olisi jo tullut esille.

7. Mitkä ovat influenssarokotteen haittavaikutukset?

Yleisimmät haitat (siirryt toiseen palveluun)ovat pistospaikan punotus, turvotus, kuumotus, joskus myös kuumereaktio. Vakavat haitat ovat äärimmäisen harvinaisia.

8. Milloin rokotetta ei voi ottaa?

Rokotetta ei anneta, jos on korkea kuume. Flunssan itämis- ja toipilasvaiheessa voi rokottaa, myös antibioottikuurin aikana.

Aiemmin tänä talvena sairastettu influenssa ei ole este rokottamiselle. Jos on sairastanut A-influenssan, voi edelleen olla altis sairastumaan B-influenssaan, jolta rokote myös suojaa.

Esimerkiksi katkennut jalka ei estä rokottamista. Myös syöpähoitojen aikana ja sen jälkeen voi rokottaa- tosin suoja voi jäädä vaillinaiseksi.

9. Voiko siitä olla haittaa, että ottaa joka vuosi rokotteen?

Sitä tutkitaan, että aiheuttavatko vuotuiset rokotukset vastustuskyvyn alenemista. Pitävää näyttöä siitä ei ole.

10. Suositellaanko rokotetta raskaana oleville? Miten se vaikuttaa sikiöön?

Epämuodostumia tai muita sikiötä vahingoittavia tapahtumia ei ole tiedossa. Sen sijaan luonnon influenssan aiheuttama infektio ja tauti ovat vaarallisia raskaana olevalle naiselle ja kehittyvälle sikiölle.

Jos äiti on rokotettu raskauden aikana, vastasyntynyt saa häneltä suojaa istukan kautta lapseen kulkeutuvien vasta-aineiden välityksellä, mutta vain noin kuuden kuukauden ikäiseksi asti.

Lisätietoa: THL:n influenssaa koskevia kysymyksiä ja vastauksia (siirryt toiseen palveluun)

Lisäys 17.2. klo 16.20. kohtaan 2: "talvikaudella 2012-13 otetusta".

Lue seuraavaksi