Kaunottaren ja hirviön rakkaus lumoaa ensimmäistä kertaa baletissa

Vanhaan kansansatuun perustuva baletti Kaunotar ja hirviö kantaesitetään Kansallisbaletissa ensi perjantaina. Useista elokuvaversioistakin tuttu tarina kertoo kauniista ja hyväsydämisestä neidosta, rumaksi noidutusta prinssistä ja rakkauden voimasta. Baletin puvustuksen on suunnitellut Erika Turunen.

teatteritaide
Kaunotar ja Hirviö -baletti
Kaunotar ja Hirviö -balettiYle

Erika Turunen on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia pukusuunnittelijoita. Hän on tehnyt ooppera-, tanssi- ja teatteripuvustuksia 1990-luvun alusta lähtien. Turunen on suunnitellut muun muassa Kansallisbaletin Prinsessa Ruususen sekä Lumikuningattaren puvut.

- Tykkään tehdä nykytanssia, oopperaa, tavallista teatteria ja musikaalia. Jos on ihana työryhmä, kaikki työt ovat tosi kivoja ja hyviä, Turunen toteaa.

Kaunotar ja hirviö -baletin pukujen suunnittelun hän aloitti jo kaksi vuotta sitten. Luonnokset olivat valmiina pukujen valmistusta varten vuosi ennen ensi-iltaa. Teoksessa on yhteensä 200 pukua.

- Puvustusta suunnitellessani otan tietenkin tanssijan huomioon. En halua rajoittaa tanssijan taidetta ja liikettä puvuillani, vaikka ne joskus näyttävätkin siltä, että niissä on haastavaa tanssia.

- Tässä baletissa on paljon etenkin eläinpäähineitä sekä jalkoja ja eläinten osia, joita on täytynyt osata tehdä balettipukuihin sopiviksi, Erika Turunen kertoo.

Puvuissa kaiken on oltava isoa: koukeroiden ja koristeiden on erotuttava ja pupun korvien pitää olla pitkät, jotta eläimen tunnistaisi takarivissäkin.

Balettitanssija Anandah Kononen esittää baletissa Telma taloudenhoitajakissaa. Rooliasuun kuuluu kissanaamio sekä iso, vaalea, kermakakkumainen kissapuku.

- Tämä on yllättävän kevyt ollakseen näin rehevä ja muodokas. Tässähän on äärimmäisen paljon tylliä, mutta puku hengittää hyvin ja tässä on yllättävän helppo tanssia, Kononen sanoo.

Balettipukujen kestettävä kulutusta

Balettitanssijoiden pukujen on kestettävä kovaa kulutusta. Pukukankaat tilataan yleensä Keski-Euroopasta, muun muassa Italiasta ja Saksasta.

Esitys nostaa edes vähän arjesta, pari metriä ilmaan hetkeksi

Erika Turunen

- Aina kun piirrän pukuja, ajattelen että esitys olisi katsojalle mieletön taikalaatikko. Sieltä aukeaa uusi ihmeellinen maailma, jossa on kuitenkin ihan oikeat live-tanssijat ja ihan oikea orkesteri.

- Esitys nostaa edes vähän arjesta, pari metriä ilmaan hetkeksi, Turunen toivoo.

Kaunotar ja hirviö on klassinen baletti, joka on tarkoitettu koko perheelle. Se on tarina hirviöksi taiotusta prinssi Alexanderista, hänen linnaansa joutuvasta hyväsydämisestä Bellestä sekä vähitellen heräävästä rakkaudesta.

Koreografian esitykseen on tehnyt Javier Torres, joka teki Kansallisbalettiin myös suositun Prinsessa Ruusunen.

Kaunotar ja hirviö tulee ensi-iltaan 21.2.2014.