Kauppiaana saaressa läpi vuoden – "Mantereelta kaipaan vain suihkua ja sisävessaa"

25-vuotias Lilli Yrjölä pitää kauppaa Haapasaaressa, keskellä Suomenlahtea. Asiakaskunta ei ole kovinkaan mittava; talvisaikaan asukkaita saaressa on kymmenkunta. Vaikka pienestä saaresta puuttuu lähes kaikki kaupungin palvelut ja viihdykkeet, hän nauttii joka hetkestä. Edes askeettinen mökki ei häntä harmita.

Kotimaa
Näkymä talviseen Haapasaareen
Lilli Yrjölä

25-vuotiaan Lilli Yrjölän työpäivä kaupassa alkaa kuten kenen tahansa kauppiaan; hän laittaa paikkoja kuntoon ja odottaa tavaralastia. Normaalista poikkeavaa on se, että tavarat tulevat Suomenlahtea pitkin yhteysaluksella ja asiakkaita hänellä on vain kourallinen. Ja esimerkiksi maitoa hän myy viikossa vain kymmenisen litraa.

Lilli Yrjölä pitää kauppaa Haapasaaressa, joka sijaitsee reilun 20 kilometrin päässä Kotkasta kaakkoon. Hän otti kaupan hoitaakseen viime vuoden vappuna ja päätti jäädä saareen yrittäjäksi ympärivuotisesti. Kesäisin saaressa on asukkaita parikymmentä – talvella määrä puolittuu.

– Eräänä päivänä tässä kaupalla mietimme asiakkaiden kanssa, että paljonkohan meitä saaressa on. Huomasimme, että tässähän me kaikki olemme. Helppo oli laskea, nauraa Yrjölä.

Kauppa on saarelaisille tärkeä kokoontumispaikka päivittäin. Kauppaan tullaan vaihtamaan kuulumisia ja tapaamaan muita ihmisiä.

"Aina voi mennä tapaamaan muita saarelaisia"

Kun työpäivä kaupalla on ohi, Lilli Yrjölä palaa kotimökkiinsä, jota hän asuttaa kahden koiransa kanssa. Mökki on askeettinen; vettä ei tule sisään ja vessa on ulkohuussi.

– Ainoa mitä mantereelta kaipaan, ovat suihku ja sisävessa. Mökkiä ei myöskään ole remontoitu talviasuttavaksi, mutta hyvin siellä silti tarkenee!

Mökin puutteista huolimatta Yrjölä nauttii tavattomasti elämästään.

Se on varmasti luonteesta kiinni, kestääkö olla itsensä kanssa keskellä Suomenlahtea.

Lilli Yrjölä

– Vanhassa mökissä riittää aina jotain puuhailtavaa. Enkä ole missään vaiheessa tuntenut oloa yksinäiseksi. Jos seinät alkavat ahdistaa, niin aina voi mennä tapaamaan muita mökkiläisiä.

Ja harrastusmahdollisuuksia löytyy saarelaiseen tapaan.

– Viikonloppuna istuin kaverin kanssa pilkillä muutaman tunnin. Ei sieltä kalaa tullut, mutta mukavaa oli.

Kun ympärillä on jäinen meri, saaressa kymmenkunta asukasta ja elämä suhteellisen alkeellista, siitä nauttiminen vaatii tiettyä luonnetta.

– Kai se vaatii pientä luovaa hulluutta. Minä olen aina nauttinut rauhallisista paikoista. Se on varmasti luonteesta kiinni, kestääkö olla itsensä kanssa keskellä Suomenlahtea, toteaa Yrjölä.

– Minua peloteltiin etukäteen pitkästä ja pimeästä syksystä sekä hiljaisesta talvesta. Mutta syksy tuli ja meni ihan huomaamatta, ja nyt ollaan jo helmikuun puolivälissä.

Yrjölä suorastaan hämmästyy, kun häneltä kysyy, onko hän hetkeäkään katunut päätöstä pysyä saaressa yrittäjänä vuoden ympäri.

– En! En missään nimessä. Miksi olisin?

Väylä yllätti saarelaiset

Yhteysalus käy Haapasaaressa kaksi kertaa viikossa. Saaren ja mantereen välillä kuljetaan myös paljon moottorikelkoilla, mutta tällä hetkellä se mahdollisuus on poissa.

– Muutama päivä sitten tänne tehtiin ykskaks yllättäen 8 metriä leveä väylä saaren ja mantereen välille. Se oli erittäin kummallista, koska yleensä Veitkarin väylä ei ole ollut auki. Eikä meille edes ilmoitettu siitä etukäteen, puuskahtaa Lilli Yrjölä.

– Nyt saarelaiset eivät pääse moottorikelkalla Haminaan, mikä heillä on usein tapana. Lisäksi monet mantereella asuvat käyvät täällä ihan huvikseen ajelemassa ja katselemassa saarta. Nyt se liikenne on täysin poikki.

Yrjölän mukaan väylä meinasi myös yllättää erään saaren asukin.

– Eräs saarelaisista oli kelkalla Virluodon puolella, kun hän huomasi, että sieltähän tulee alus. Oli kuulemma tullut pikkasen kiire pyyhkäistä väylän yli ennen kuin alus sen avasi. Hän olisi voinut jäädä väylän väärälle puolelle.

Liikenneviraston meriväyläyksikön päällikkö Simo Kerkelä antoi selityksen siihen, miksi väylä avattiin.

– Kyseinen väylä ei ole niin sanottu suljettu väylä eli se voidaan tarvittaessa avata. Tässä tapauksessa sillä tehtiin väylänhoitotöitä.