Kisapuiston joustokaukalo tilataan lähiviikkoina

Lappeenranta odottaa pikaisia tarjouksia joustokaukaloiden toimittajilta. Kaukalo on asennettava syksyksi, joten tilaus on tehtävä viimeistään maalis-huhtikuun vaihteessa.

tarjous
Jyväskylän jäähallissa puretaan vanhaa kaukaloa joustokaukalon tieltä.
Terri Niemi / Yle

Lappeenrannan Kisapuiston joustokaukalon arvioidaan maksavan kaupungille noin 100 000 euroa. Summa on huomattavasti pienempi, kuin mihin kaupunki varautui. Rahaa joustokaukalon hankintaan on varattu 180 000 euroa.

- Esimerkiksi Kuopiossa ja Lahdessa on ollut päättyneitä tarjouskilpailuja. Niissä pelkän kaukalon hinta on ollut noin 100 000 euroa, sanoo Kisapuiston työnjohtaja Jarmo Tynkkynen.

Kaukalon lopulliset kustannukset jäänevät kaupungin osalta vielä pienemmiksi.

- Kaukalossa on mainossuojalevyt, jotka ovat SaiPan mainospaikkoja. Viimeksi vuonna 2005 niiden osuus kaukalon hinnasta oli 8 000 euron luokkaa.

Lisäksi osan kaukalosta tullee maksamaan Liiga sekä Jääkiekkosäätiö.

Joustokaukalo naarmuuntuu nykyistä helpommin

Suomen jäähallien joustokaukalot ovat suomalaista tekoa, ja kotimainen on todennäköisesti myös Lappeenrannan tuleva joustokaukalo. Toimittajia on maassa vain muutama. Kaupungin avaama tarjouskilpailu on toki avoinna myös ulkomaalaisille toimittajille.

Joustokaukalon yleisösuojana käytetään karkaistun lasin sijaan kevyempää akryylimuovia tai polykarbonaattia. Materiaalit joustavat lasia paremmin ja muun muassa tämän takia kaukalo on pelaajille turvallisempi.

Miinuspuolena on se, että materiaali naarmuuntuu lasia helpommin.

- Muovi on pehmeämpää kuin lasi. Siksi se joustaakin. Totta kai se naarmuuntuu herkemmin, jos vaikka kypärän ruuvi sitä kolhaisee, Tynkkynen sanoo.