Suomen lasimuseossa loistavat värikkäät lasiaarteet Ranskasta ja Ruotsista

Suomen lasimuseossa on avautunut perjantaina kaksi näyttelyä, joita yhdistää värien hehku. Charles Schneiderin ranskalainen art déco ja Ulla Forsellin ruotsalainen koristeellinen studiolasi tuovat tuulahduksen lämpöä ja väriloistoa Riihimäelle.

kulttuuri
Lasikeräilijät Laurence (oik.) ja Jean-Pierre Serre Ranskasta Suomen lasimuseossa Riihimäellä
Pasi Punkari / Yle

Nancyssa ja Pariisissa taidetta opiskellut Charles Schneider (1881-1953) kuuluu art déco –lasin suuriin nimiin. Hänen esineidensä loistavat värit herättivät ihastusta ja vaikuttivat pohjoismaiseenkin lasiin.

Charles Schneider perusti yhdessä veljensä Ernestin kanssa oman lasitehtaan vuonna 1913 Pariisin lähelle. Tehdas työllisti aikanaan noin 500 ihmistä. Kansainvälinen kuuluisuus koitti Pariisissa vuonna 1925 järjestetyn taideteollisuusnäyttelyn myötä.

Riihimäellä Suomen Lasimuseossa on esillä töitä kahdesta yksityisestä kokoelmasta. Esineet kuuluvat saksalaisen Barlach Heuerin ja ranskalaisten Laurence ja Jean-Pierre Serren kokoelmiin. Näyttely käsittää yli 300 ainutlaatuista esinettä.

– Näiden keräily kesti jopa 50 vuotta. Olemme hulluina hänen töidensä väreihin ja muotoihin, kertoo Laurence Serre.

Esineistä useita versioita

Schneider teki useita versioita töistään. Tehtaassa tehtiin kahta eri valmistuslinjaa: varsinaiset, Schneiderin nimellä signeeratut esineet olivat yksilöllisempiä, tavallisesti kokonaan hyttityötä. La Verre Francais –nimellä signeeratut esineet sen sijaan olivat hiekkapuhallettua verholasia.

Pääosa näyttelyn esineistä on valmistunut vuosina 1918-1931. Näyttely on ollut tässä mittakaavassa esillä neljä kertaa aiemmin, mutta nyt ensi kertaa Suomessa. Lasimuseon tilat saavat keräilijältä ihastuneita kehuja.

– Arkkitehtuuri on upea, valo on upea, tämä on todella hieno. Ihan kuin löytäisimme esineet uudestaan. Unelmasta tuli totta, Serre sanoo.

Serre kertoo heidän löytävän aina vain uusia esineitä eri puolilta Ranskaa, mutta niitä on levinnyt myös Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan.

Ulla Forsell – Lasitaidetta Ruotsista

Ulla Forsell on ruotsalaisen studiolasin pioneereja. Hän on puhaltanut lasia omassa studiossaan Tukholmassa vuodesta 1974 alkaen, siis jo 40 vuotta. Uusista näyttelytöistään hän kertoo näin:

– Puhallettu lasi on minulle sydämen asia, on kyseessä sitten astiamuoto tai tasolasi. Leikittelen ylenmääräisellä koristeellisuudella barokin rajoilla. Haluan houkutella esiin lasin aistillisuuden ja värien hehkun, mutta kuvata myös tummaa ja mystistä käyttämällä vanhoja peilitystekniikkoja. Luonto on aina läsnä, mutta kauneus uhattuna.

– Vanhat museokokoelmat ovat inspiroineet minua. Korit jäykkine koristekukkineen ja viinirypäleineen. Pullot, suppilot ja laboratorioiden maagiset pisarat. Kasvitieteelliset kuvat ja vanha ikkunalasi katoamisen rajoilla.

– Aloitin keramiikalla, mutta lasi on materiaali, joka sopii paremmin minun temperamentilleni. Sen käsittely on kuin taikaa, Forsell sanoo.

Lasin taikaa

Vaikka Forsellin ura on pitkä, esillä olevat työt ovat parin viime vuoden ajalta. Uusia töitä on tehty myös erityisesti tätä näyttelyä varten.

– Kun näin tilan, ajattelin, että tämä olisi täydellinen seinäpaneelille. Teen töitä vahvoilla väreillä, koska meillä Ruotsissa, niin kuin Suomessakin, on hyvin pitkä ja pimeä talvi ja se saa kaipaamaan valoa.

Ulla Forsell on huolissaan lasiteollisuuden nykytilasta.

– Lasitehtaat sulkevat oviaan, se on masentavaa. Kiinnostus lasia kohtaan ei ole niin vahvaa kuin ennen, mikä on surullista.

Ylelliset peilit kantavat muistoja ja salaisuuksia, hämmentäviä ja saavuttamattomia, Forsell kertoo.

– Siinä tiivistyy, mitä lasi merkitsee minulle. Se on taikaa.

Näyttelyt ovat esillä Suomen lasimuseossa (siirryt toiseen palveluun) Riihimäellä 4. toukokuuta saakka.

Pasi Punkari, Yle Häme

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus