Asunnottomien määrä kasvaa edelleen pääkaupunkiseudulla

ARA:n asuntomarkkinakyselyn mukaan asunnottomien määrä kasvoi sekä Espoossa että Vantaalla viime vuoden aikana. Helsingissä huolestuttava kehitys sen sijaan on saatu pysähtymään.

Kotimaa
Nainen nukkuu sohvalla Mustassa Lampaassa.
Petri Aaltonen / Yle

ARA:n tekemän asuntomarkkinakyselyn mukaan asunnottomuus on edelleen kasvava ongelma pääkaupunkiseudulla. Sekä Espoossa että Vantaalla asunnottomien määrä kasvoi viime vuoden aikana.

Helsingissä puolestaan asunnottomuusluvut pysyivät viime vuonna ennallaan, kun ne vuotta aiemmin kasvoivat 700 henkilöllä. Väkilukuun suhteutettuna Helsingissä on kuitenkin edelleen eniten asunnottomia.

Erityisesti pitkäaikaisasunnottomuus on keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Alueella oli marraskuussa 2013 lähes 1 800 pitkäaikaisasunnotonta henkilöä. Tämä on lähes 70 prosenttia koko maan pitkäaikaisasunnottomista.

Yhä useampi asunnoton on nykyään maahanmuuttaja. Vuonna 2011 asunnottomien maahanmuuttajien määrä ylitti ensimmäisen kerran 1 000 henkilön rajan. Viime vuonna asunnottomia maahanmuuttajia oli jo lähes puolet enemmän.

Koko Suomessa oli viime vuoden lopussa 7 500 yksinäistä asunnotonta ja 420 perhettä ilman asuntoa. Kokonaisuudessaan asunnottomuus on hiemana vähentynyt.