yle.fi-etusivu

Kotitalkkaritoiminta saa jatkoa – uusi arjen avustaja tarjoaa myös juttuseuraa

Suomen Punaisen Ristin tarjoama kotitalkkaritoiminta saa jatkoa. Uusi "arjen avustaja" tarjoaa joensuulaisille vähävaraisille vanhuksille ja vammaisille muun muassa ruuanlaitto- ja siivousapua.

Henkilökohtainen avustaja
Mies lumitöissä.
Yle

Työtä tekevät yli 500 päivää työttömänä olleet ihmiset. Ely-keskuksen tukemassa kolmivuotisessa hankkeessa vähävaraisille ihmisille tarjoataan pitkään kaivattua apua arjen askareisiin.

Työtä tehdään hyvin rauhallisella otteella, jolloin jää aikaa jutella myös asiakkaan kanssa.

Päivi Muikku

- Apua voi saada kodinhoitoon, polttopuiden kantamiseen, pihatöihin, ulkoiluun, lääkärissä käyntiin ja seuranpitoon. Työtä tehdään hyvin rauhallisella otteella, jolloin jää aikaa jutella myös asiakkaan kanssa, kertoo SPR:n projektikoordinaattori Päivi Muikku.

Seitsemän euroa tunnilta

Toiminnan kohderyhmänä ovat vähävaraiset vanhukset ja vammaiset sekä työkyvyttömyyseläkkeellä olevat pitkäaikaissairaat henkilöt. Talouksia on tällä hetkellä 230. Pääosa asiakkaista tulee Joensuun kaupungin kotihoidon ja sosiaalityön kautta, mutta palvelun piiriin voi hakeutua myös SPR:n Joensuun toimiston kautta. Tuntihinta on seitsemän euroa.

- Asiakkaaksi voi päästä henkilö, joka ei voi ostaa palvelua yrittäjältä, eli jos ei ole yksinkertaisesti varaa, kertoo SPR:n projektikoordinaattori Päivi Muikku.

Lisäkoulutusta toivotaan

Työtä tekeville maksetaan alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa 24 viikkotunnin osalta. Tekijöillä on mahdollisuus suorittaa myös henkilökohtaisen avustajan, niin sanottu toppis-koulutus. SPR:n tavoitteena on, että mahdollisimman moni työllistyisi henkilökohtaiseksi avustajaksi koulutuksen jälkeen tai hakeutuisi sosiaali- ja terveysalan koulutukseen.

- Työntekijähän voi myös perustaa yrityksen tai perustaa osuuskunnan. Tiedän, että aikaisemmasta samantyylisestä projektista kaksi henkilöä on parasta aikaa perustamassa yritystä. Silloin asiakasryhmä tosin muuttuu, koska meidän asiakkailla ei ole maksukykyä, Muikku muistuttaa.