Mount Everestin kiipeämismaksut puolittuvat – huipulle 8 000 eurolla

Viime keväänä 810 kiipeilijää yritti valloittaa 8 848 metriä korkean vuoren. Ympäristöjärjestöt ovat huolissaan kiipeilyturismin vaikutuksista maailman korkeimpaan vuoreen.

Ulkomaat
Mount Evrestin huippu (kuvassa keskellä) lentokoneesta kuvattuna 3. huhtikuuta 2013.
Mount Everestin huippu (kuvassa keskellä) lentokoneesta kuvattuna 3. huhtikuuta 2013. Mount Everestin korkeita kiipeämismaksuja on kritisoitu siitä, että vain rikkailla on varaa kiivetä vuorenhuipulle. Lisääntyvästä kiipeilyturismista huolestuneet ympäristöjärjestöt ovat kuitenkin korkeiden maksujen kannalla, koska ne rajoittavat kiipeilijöiden määrää.Sabina Bhattrai / EPA

Nepal aikoo puolittaa Mount Everestin kiipeämismaksut houkutellakseen enemmän vuorikiipeilijöitä maailman korkeimmalle vuorelle. Ympäristöjärjestöt ovat huolestuneita kiipeilijöiden määrän lisääntymisestä.

Nepalin vuoristosta vastaavan laitoksen johtaja Madhusudan Burlakoti ilmoitti perjantaina, että ensi vuodesta lähtien Mount Everestin huipulle kiipeäminen maksaa 11 000 dollaria, eli noin 8 000 euroa, per kiipeilijä.

Tällä hetkellä kiipeämismaksu on 25 000 dollaria, mutta ryhmät ovat saaneet huomattavia alennuksia. Esimerkiksi seitsemän hengen ryhmä on kiivennyt huipulle yhteensä 70 000 dollarilla. Nyt ryhmäalennuksesta luovutaan.

– Muutos antaa pienemmille ryhmille ja yksittäisille kiipeilijöille enemmän vapautta, Burlakoti sanoo.

Maailman korkein kaatopaikka

Mount Everestin korkeita kiipeämismaksuja on kritisoitu siitä, että vain rikkailla on varaa kiivetä vuorenhuipulle. Lisääntyvästä kiipeilyturismista huolestuneet ympäristöjärjestöt ovat kuitenkin korkeiden maksujen kannalla, koska ne rajoittavat kiipeilijöiden määrää.

Viime keväänä 810 kiipeilijää yritti valloittaa Mount Everestin Nepalin puolelta. Kiipeilijöiden jäljiltä vuoren rinteille jää paljon jätettä, muun muassa ruokapakkauksia, kiipeilyvälineitä ja happipulloja. Tästä johtuen Mount Everestiä on kutsuttu maailman korkeimmaksi kaatopaikaksi.

Italialainen kiipeilijälegenda Reinhold Messner on pyytänyt Nepalia keskeyttämään huipulle nousut muutaman vuoden ajaksi, jotta vuori saisi rauhassa toipua kiipeilijöiden aiheuttamasta rasituksesta. Nepal on kuitenkin kieltäytynyt sulkemasta vuorta.

Nepal saa kiipeilymaksuista vuosittain reilut 2,4 miljoonaa euroa. Lisäksi kymmenet tuhannet nepalilaiset saavat elinkeinonsa kiipeilijöiden majoittamisesta, ruokkimisesta ja opastamisesta.

Maailman neljästätoista korkeimmasta vuoresta kahdeksan sijaitsee Nepalissa. Näiden huipulle kiipeäminen on huomattavasti halvempaan kuin Mount Everestin.

Lähteet: AP