Sitruuna vai mandariini? Maapallon muoto todistettiin Tornionjokivarressa

Onko maapallo sitruunan vai mandariinin muotoinen? Siitä väittelivät 1700-luvun tiedemiehet. Ranskalainen tiedemies Pierre Louis Moreau de Maupertuis retkikuntineen matkasi Tornionjokilaaksoon ja todisti astemittauksilla maapallon muodon. Keskieurooppalaiset hullaantuivat Maupertuisin tarinoihin yöttömästä yöstä ja näin sai alkunsa Tornionjokivarren turismi.

Kuva: Minna Aula / Yle

Ranskalaiset tiedemiehet saapuivat kahden kuukauden laivamatkan jälkeen kauas pohjoiseen, Tornioon. Tiedemies Pierre Louis Moreau de Maupertuisin johtaman retkikunnan tarkoituksena oli todistaa maapallon oikea muoto; muistuttiko se enemmän litistynyttä sitruunaa vai mandariinia?

Maupertuis-rieska on tehty ohrajauhoista ja kaskinauriista. Peruna ei nimittäin sillon vielä ollut tänne pohjolaan saapunut.

Anu Kumpuniemi

Tutkimukset alkoivat Tornion kirkon tornista, jonne nuoret miehet kiipesivät tähyilemään kohti Kaakamavaaraa ja Nivavaaraa, joita kohti he matkasivat pohjoiseen päin. Siitä alkoi yksi 1700-luvun merkittävimmistä tutkimusretkistä.

Tornionjokivarren turismin isä

Retkikunta vietti Tornionjokilaaksossa vuoden ja sai todistetuksi maapallon muodon. Astemittauksen avulla retkikunta osoitti, että maapallo on navoiltaan litistynyt eli mandariinin muotoinen.

Aikanaan retkikunta palasi kotiseudulleen ja kertoi tarinoita pohjoisen luonnon kauneudesta, yöttömästä yöstä ja tuntureista. Maupertuisin jalanjäljillä -hankkeen projektipäällikkö Anu Kumpuniemi kertoo, että Maupertuisia voidaan pitää Tornionjokilaakson turismin isänä.

Merkittävä tiedemies pääsi myös suomalaiseen postimerkkiin. Kuva: Postimuseo

– Tiedekunta julkaisi tietysti tieteellistä tekstiä, mutta myös matkapäiväkirjaa, piirsi karttoja ja kuvasi vaarojen laelta näkyviä upeita maisemia, yötöntä yötä ja revontulia. Kun nämä julkaisut sitten pääsivät tietoisuuteen, niin koko keskieurooppalainen sivistyneistö halusi tehdä elämänsä unelmamatkan tänne Tornionjokilaaksoon, Kumpuniemi hymyilee.

Maupertuis-rieskaa

Tarinat retkikunnan seikkailuista ja kokemuksista halutaan herättää uudelleen eloon. Matkailun parissa työskennellyt Kumpuniemi toteaa, että merkittävä paikallinen historiantapahtuma on tähän mennessä jäänyt pienelle huomiolle.

– Maupertuisin jalanjäljille voidaan kehitellä monenlaisia matkailupalveluita ja uusia tuotteita. Esimerkiksi vaikka Maupertuis-rieskaa, joka on tehty ohrajauhoista ja kaskinauriista. Peruna ei nimittäin sillon vielä ollut tänne pohjolaan saapunut, Kumpuniemi selvittää.

Ranskalainen apotti ja tiedemies Outhier piirtämä kartta Tornionjokivarresta. Kuva: Ranskalainen apotti ja tiedemies Outhier

Matkailualan opiskelijat Lapin ammattikorkeakoulusta jaTornion alueen matkaoppaat järjestivät testimatkan Maupertuisin tutkimusretken reitin mukaan. Reitillä tutustuttiin muun muassa rakennuksiin ja paikkoihin, joissa retkue kulki.

– Suomen puolelta lähes kaikki rakennukset ovat palaneet, mutta jäljellä ovat sentään Tornion ja Matarengin kirkot, jotka näyttävät samalta kuin 1700-luvulla, Kumpuniemi kertoo.