Konesalikoulutus vihertää insinöörit

Kajaanissa koulutetaan Euroopan mittakaavassa uraauurtavia konesaliosaajia. Koulutus yhdistää ensimmäistä kertaa ekotehokkuuden sekä tietoliikenne- ja tietotekniikaosaamisen lämpö-, vesi- ja ilmastointialan erikoisvaatimuksiin. Taustalla on kiihtyvä trendi tuottaa konesalipalvelut yhä pienemmällä hiilijalanjäljellä.

tekniikka
CSC, datakeskus
CSC, Hannu Sonninen

Suurten konesalien ongelma on kasvava sähkönkulutus ja sen kautta suunnaton määrä hukkalämpöä. Vallalle on nousemassa ajatus energiahukan saamisesta mahdollisimman pieneksi tehojen kärsimättä. Esimerkiksi supertietokoneiden nopeutta on perinteisesti mitattu teraflopseina sekunnissa, eli kuinka monta laskutoimitusta kone kykenee tekemään tietyssä ajassa. Uuden laskutavan mukaan mitataankin sitä, kuinka monta laskutoimtusta kyetään tekemään yhdellä watilla. Kokonaisenergiankulutusta saadaan pienennettyä tehokkaasti konesalien hukkalämpöä hyödyntämällä.

Kajaanissa alkaneen koulutuksen tavoitteena on saada voimakkaassa kasvussa olevalle konesalialalle kokonaisuuden hallitsevaa työvoimaa, joka taitaa salien suunnittelun, rakentamisen ja niissä työskentelyn siten, että hukkalämpö saadaan hyödynnettyä. Koulutus yhdistää ensimmäistä kertaa ekotehokkuuden sekä tietoliikenne- ja tietotekniikaosaamisen lämpö-, vesi- ja ilmastointialan erikoisvaatimuksiin.

Kajaani valmistautuu bittiryntäykseen

Kajaanissa on Renforsin rantaan rakennettuja konesaleja, joiden ekotehokkuus on jo hyvällä tasolla, kiitos jokiveden ja kylmän ilmaston. Koulutuksessa näitä hyödynnetään, sanoo projektipäällikkö Hannu Tikkanen.

– Toisessa konesalissa hukkalämpöä käytetään jo aika paljon hyväksi. Koulutuksessa pyritään antamaan sellaista osaamista ja tietoa siitä, miten hukkalämmön hyödyntämistä voitaisiin tehdä ja miten sitä pitää tehdä. Tällaista koulutusta, jossa yhdistetään LVI-, sähkötekniikka, konesali-infrastruktuuri ja tietoliikenne- ja järjestelmäosaaminen samaan pakettiin ei ole koko Euroopassa.

Eri puolilta Suomea ja kauempaakin tulevista opiskelijoista useimmat suorittavat vuoden mittaiset opinnot työn ohessa. Useimmilla on taustallaan tietotekniikkainsinöörin tai tietojenkäsittelytieteen koulutus.

Kajaaniin houkutellaan parhaillaan useampaa kymmentä konesaliympäristöä, joista suurimpana kalana pyydetään Microsoftia. Varsinaista tietoa uusista konesaleista ei heru, mutta tavoite on selvä, sanoo Hannu Tikkanen.

– Opiskelijat ovat tulevaisuuden työntekijöitä uusissa konesaleissa ja myös nykyisissä. Koulutus ja sen tuottama työvoima on yksi osa houkutella ja saada konesaliyrityksiä syntymään tänne.

Koulutus kelpaa konkarillekin

Yksi koulutettavista on Tieteen tietotekniikkakeskus CSC:n Kajaanin supertietokonesalilla tällä hetkellä työskentelevä Toni Manninen. CSC:n konesalissa hyrrää pian uudistettuna yksi Euroopan nopeimmista supertietokoneista.

- Haen koulutuksesta lisää ideoita, kokemuksia ja oppia nykyiseen työhön. Olemme malliesimerkkinä isommille toimijoille, että täällä pohjoisessa on hyvät edellytykset tuottaa palveluita. Toivon, että tämä homma kasvaa täällä koko ajan.

Samaa toivoo kajaanilainen tietoliikenneinsinööri Jouko Pöllänen, jolle mahdollisuus kouluttautua tuli sopivaan aikaan.

- Olin 12 vuotta työelämässä ja jouduin neljä kuukautta sitten työttömäksi. Nyt on toive ja mahdollisuus mahdollisimman pian päästä työn syrjään kiinni.