Suomen sikatilallisten puheenjohtaja kannattaa geenimuuntelua

Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö pitää geenimuuntelua kannatettavana tekniikkana. Hänestä geenimuuntelun vastustamisessa on noitavainon piirteitä.

Kuva: Antti Laakso / Yle

Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja, huittislainen Martin Ylikännö kannattaa geenimuuntelua. Ylikännö on siis eri mieltä kuin esimerkiksi lihatalo Snellman, joka on ilmoittanut näkyvällä mainoskampanjalla vastustavnsa geenimuunnellun rehun käyttöä.

Sikayrittäjien johtajan mukaan geenimuunneltu ruoka on välttämätöntä turvaamaan maailman kasvavan ruuankulutuksen.

– Kun tällainen tekniikka on olemassa, siitä kannattaa ottaa hyöty ilmi. Geenimuuntelu on tulevaisuutta. Pelättiin sitä sähköäkin alunperin, mutta sähkövalo alkaa olla aika yleinen, Ylikännö sanoo.

Ihmiskunnan pelastus?

Martin Ylikännö katsoo, että geenimuuntelu on yksi tärkeimmistä keinoista, kun ihmiskunta yrittää saada ruokaa kaikkiin nälkäisiin suihin.

Geenimuuntelu on tulevaisuutta.

Martin Ylikännö

– Maapallon väestökehitys on sellainen, että seuraavan 50 vuoden aikana pitäisi lähes tuplata ruoantuontanto. Kaikki konstit on käytettävä, jotta ruoantuotanto tehostuu. Geenimuunteluhan on nopeutettua kasvinjalostusta, jos esimerkiksi saman kasvilajin sisällä siirretään geenejä.

Ylikännön mielestä geenimuunteluun suhtaudutaan liian tunteellisesti ja keskustelussa sekoitetaan asioita.

– Julkisessa keskustelussa on noitavainon meininki, aivan kuin kaikki geenimuuntelu olisi pahasta. Näinhän se ei ole, sillä esimerkiksi lääketeollisuus tarvitsee tätä tekniikkaa. Usein menevät sekaisin itse tekniikka ja suuret yhtiöt, jotka ovat käyttäneet tekniikkaa.

Puolet tiloista käyttää geenimuunneltua rehua

Ylikännö kertoo, että osalla Suomen sikatiloista käytetään muuntogeenistä soijaa. Ainoastaan Snellmanin lihantuottajat eivät käytä geenimuunneltua mutta esimerkiksi HK ja Atria ovat ottaneet linjan, että tilat saavat itse päättää, mitä raaka-aineita käyttävät.

Julkisessa keskustelussa on noitavainon meininki.

Martin Ylikännö

– Karkeasti arvioisin, että puolet tiloista käyttää geenimuunneltua rehua ainakin porsasrehuissa. Valtaosa sikojen valkuaisesta tulee kuitenkin viljasta. Soija, jossa geenimuuntelua käytetään, on merkittävämpi siipikarjan tuotannossa. Molemmat isot rehunvalmistajat Raisio ja Suomen Rehu ovat ilmoittaneet, että he käyttävät geenimuunneltua soijaa osalla tehtaistaan, Ylikännö sanoo.

Kuluttaja on kuningas

Sikatilallisten puheenjohtaja Martin Ylikännö sanoo, että 90 prosenttia maailmalla viljeltävästä soijasta on muuntogeenistä. Hän korostaa, että jos soijaa ei haluta käyttää, on keksittävä jokin muu valkuaisen lähde.

Ylikännö sanoo pitävänsä joka tapauksessa hyvänä, että markkinoilla on monenlaisia vaihtoehtoja. Jos geenimuuntelusta vapaan lihantuotannon suosio kasvaa, lihantuottajatkin varmasti muuttavat tuotantotapojaan.

Siitä ei ole mitään tietoa, mitä tuontiporsaat ovat syöneet.

Martin Ylikännö

Ylikännö suhtautuu kuitenkin skeptisesti siihen, että suomalaiset olisivat valmiita maksamaan lihasta nykyistä enemmän.

– Suomalaisille kelpaa hyvin tuontilihakin, ja siitä ei ole mitään tietoa, mitä tuontiporsaat ovat syöneet. Meillä ruoka-asioista on kiinnostunut vain pieni porukka niin paljon, että nämä geeniasiat heitä vaivaavat, Ylikännö pohtii.