Arkkipiispa siunasi 3D-kirkon – tabletti vie keskiajalle

Arkkipiispa Kari Mäkinen siunasi perjantaina virtuaalikirkon, joka heräsi henkiin tablettitietokoneilla. Turun yliopiston Futuristic History -hanke herättää eloon historialliset rakennukset sellaisina kuin ne ovat muinoin olleet.

tekniikka
Arkkipiispa Kari Mäkinen.
Lassi Lähteenmäki / Yle

Keskiajalla toiminut Pyhän hengen kirkko Casagranden talossa Linnankadulla Turussa elää nyt virtuaalisesti. Kirkon alkuperäistä näkymää voi katsella tablettitietokoneen tai 3D-lasien kautta. Laitetta kääntelemällä voi katsella kirkkoa vapaasti sisältäpäin, kuunnella selostusta kirkon historiasta ja tutustua sen esineistöön.

Virtuaalisesti rakennettu kirkko pyrkii noudattamaan mahdollisimman tarkasti alkuperäistä kirkkoa, vaikka siitä ei ole olemassa kattavaa tietoa.

Arkkipiispa Kari Mäkinen oli innoissaan uudesta sovelluksesta ja siunasi 3D-lasit päässään näkemänsä virtuaalikirkon.

- Kirkko syntyi kerätyn tiedot perusteella ja vertailemalla sitä muihin saman aikakauden kirkkoihin. Historiaan tulee aivan uusi näkökulma, kun rakennukset voi nähdä virtuaalisesti ylös asti nousevina seininä, muureina ja toimivina rakennuksina, sanoo kirkon raunioiden tutkimusta johtanut dosentti Kari Uotila Muuritutkimuksesta.

Lisätty todellisuus saa historian elämään

Kiviröykkiöstä muodostuu pikkuhiljaa aito kuva keskiaikaisesta rakennuksesta.

- Rauniot analysoidaan tarkkaan ja verrataan löytyneitä raunioita säilyneisiin rakennuksiin. Siitä muodostetaan jonkinlainen akateeminen arvaus, joka perustuu tutkimustietoon. Suuri osa on kuitenkin päättelyä, kertoo Kari Uotila.

Futuristic History -hankkeen johtajan, erikoistutkija Teijo Lehtosen mukaan lisätyn todellisuuden keinoin voidaan esimerkiksi älypuhelinta käyttäen esittää kaupunkinäkymässä nykyisten rakennusten tilalla taloja, jotka ovat sijainneet paikalla aiemmin. Historian tapahtumia voidaan myös dramatisoida virtuaalihahmojen avulla.

Hankkeen tarkoituksena on tuoda historia paremmin esiin ja tuoda matkailulle uusi mielenkiintoinen työkalu.

- Pystymme avaamaan historiatietoa ihmisille joilla on modernit laitteet. Lähestulkoon meillä kaikilla on jokin älypuhelin tai tabletti matkoilla mukana. Nyt saa muutakin kuin kaupallista tietoa matkailukohteesta, pohtii Kari Uotila.