Italian presidentti hyväksyi pääministerin eron

Enrico Lettan syrjäyttämisen organsoineen puoluetoverin Matteo Renzin odotetaan nousevan seuraavaksi pääministeriksi.

Ulkomaat
Firenzen kaupunginjohtaja Matteo Renzi (vas.) ja syrjäytetty pääministeri Enrico Letta.
Firenzen kaupunginjohtaja Matteo Renzi (vas.) ja syrjäytetty pääministeri Enrico Letta. Gabriel Bouys / AFP / Lehtikuva

Italian presidentti Giorgio Napolitano on hyväksynyt pääministeri Enrico Lettan eron ja aloittanut heti keskustelut uuden hallituksen muodostamisesta.

Presidentin ja puoluejohtajien tapaamisten on määrä kestää vielä lauantain ajan. Jo nyt kuitenkin vaikuttaa selvältä, että presidentti pyytää Firenzen kaupunginjohtajaa Matteo Renziä yrittämään hallituksen kokoamista.

39-vuotias Renzi olisi pääministerinä maansa historian nuorin ja kuopus myös EU-maiden nykyjohtajista. Hänellä ei ole hallitus- tai parlamenttikokemusta, mutta Firenzen kunnallispolitiikassa hän on ollut mukana kauan.

Renzi organisoi Lettan syrjäyttämisen demokraattisessa puolueessa. Renzin mukaan Letta on hitaudella ja päättämättömyydellä pettänyt lupauksensa nostaa Italia poliittisesta ja taloudellisesta suosta. Letta ehti olla pääministerinä vain kymmenen kuukautta.

Berlusconi mukana keskusteluissa

Demokraattisen puolueen hallituskumppanin, Uuden keskusta-oikeistolaisen puolueen, johtaja Angelino Alfano on sanonut, ettei puolueen tuki Renzille ole taattu. Sivusta hallitusvastuuseen pyrkii jälleen myös Silvio Berlusconin Forza Italia -puolue. Berlusconi edustaa puoluettaan keskusteluissa Napolitanon kanssa.

Tarkkailijat arvelevat kuitenkin varsin yksimielisesti, että Renzistä tulee pääministeri ja että uusi hallitus astuu virkaansa jopa jo ensi viikolla.

Markkinoille Lettan ero näyttää olleen mieluinen uutinen: pörssikurssit pomppasivat erouutisen jälkeen 1,6 prosenttia. Osaltaan vaikutti myös tuore tilasto, jonka mukaan Italian talous kasvoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 0,1 prosenttia eli niukasti mutta kuitenkin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters