1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjalainen joukkomurhaaja uhkaa nälkälakolla, jos vankilaolot eivät parane

Norjalainen joukkomurhaaja Anders Behring Breivik vaatii inhimillisempiä vankilaoloja uutistoimisto AFP:lle lähettämässään kirjeessä.

Kuva: YLE / Raila Paavola

Kansainvälinen uutistoimisto AFP kertoi (siirryt toiseen palveluun) saaneensa perjantaina kirjeen, jonka mukaan Anders Behring Breivik oli liittänyt Norjan vankilaviranomaisille viime marraskuussa toimittamansa 12 kohdan vaatimuslistan.

AFP:n saamassa kirjeessä Breivik uhkaa nälkälakolla, koska hänen vankilaolonsa eivät vaatimuksista huolimatta ole juurikaan kohentuneet.

Breivik sai 21 vuoden vankeustuomion Norjassa vuonna 2011 tehdystä joukkosurmasta ja pommi-iskusta, jossa kuoli kaikkiaan 77 ihmistä. Breivik on toistaiseksi suorittanut tuomiotaan kahdessa norjalaisvankilassa, ensin Ilassa ja sittemmin Skienissä.

Joukkosurmaaja vaatii muun muassa laajempia viestintäoikeuksia ulkomaailman kanssa, parempia ulkoilumahdollisuuksia ja uudempaa versiota PlayStation-pelikonsolista.

AFP:n mukaan Brivikillä on PlayStation 2, jonka tilalle hän haluaa PS3:n sekä mahdollisuuden pelata itse valitsemiaan, aikuisille suunniteltuja pelejä.

– Toiset vangit saavat pelata aikuisten pelejä, mutta minun täytyy tyytyä vähemmän kiinnostaviin lasten peleihin. Yksi esimerkki tällaisesta on Rayman Revolution, joka on suunnattu kolmevuotiaille, Breivik kirjoitti.

Breivikin vaatimuksiin sisältyy myös nojatuoli tai sohva "tuskallisen" tuolin tilalle.

Breivik ei myöskään ole tyytyväinen saamaansa peruspäivärahaan, joka on yhteensä noin 50 euroa viikossa. Hän vaatii summan tuplaamista, jotta hän pystyy kattamaan ulkomaisesta kirjeenvaihdota syntyvät postimaksut.

Norjalaislehti VG:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Skienin vankilassa kukaan ei kuitenkaan ole tällä hetkellä nälkälakossa. Lehden haastattelema vankilanjohtaja kieltäytyi kommentoimasta Breivikin mahdollisuuksia saada vaatimuksiaan läpi.

Uutistoimistolle lähetetty kirje on päivätty 29. tammikuuta.