Kuntasäästöt jumittavat ministeriöiden pöydillä

Marraskuussa hallitus kertoi, miten kunnista saadaan miljardin säästöt. Nyt rakenneuudistus on vain toteuttamista vailla, mutta säästölakien laatiminen takkuaa.

talous

Ministeriöillä on vaikeuksia valmistella hallituksen sopimat miljardin kuntasäästöt. Uudistusten pitäisi olla jo ensi kuussa niin pitkällä, että niiden todelliset talousvaikutukset voidaan arvioida.

Marraskuussa hallitus kertoi, miten kunnista saadaan miljardin säästöt. Nyt rakenneuudistus on vain toteuttamista vailla, mutta säästölakien laatiminen takkuaa.

Ministeriöt ovat tottuneet rakentamaan eivätkä karsimaan, sanoo kirstunvartija, valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen.

Säästöjä olisi löydyttävä, jotta kestävyysvaje ei entisestään pahene. Valtion talouden koordinoija ei kuitenkaan halua vastata kysymykseen, uskooko hän säästöjen löytyvän.

– Se ei ole uskon asia vaan hallitus on tähän sitoutunut, siinä on kysymyksessä koko hallituksen uskottavuus, Jukka Pekkarinen toteaa.

– Se tulee tapahtumaan tavalla tai toisella. Siellähän on rakennepoliittisessa ohjelmassa perälauta, että jos ei nämä rakennepoliittisessa ohjelmassa nimetyt toimet ala vetää, niin sitten haetaan uusia – jos kunnista puhutaan – kuntien menoihin vaikuttavia toimia.

Jos hallitus aikoo pysyä tavoitteissaan, miljardin säästöjen pitäisi olla kasassa maaliskuun lopussa.

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) hoputtaa ministeriöitä.

– Kyllä vauhtia pitää nyt huomattavasti parantaa. Kehysriihessä pitäisi laskea julkisen talouden kestävyyttä seuraaville neljälle vuodelle, ja valmistelun täytyy silloin olla niin pitkällä että pystytään tekemään laskelmat luotettavasti. Muutenhan me olemme vielä kauempana siitä tavoitteesta, Virkkunen sanoo.