1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Syyrian neuvottelut päättymässä, yksimielisyyttä vain tuloksettomuudesta

Avoinna on, suostuvatko sisällissodan osapuolet jatkoneuvotteluihin ja jaksaako välittäjä tuloksetonta työtään.

Syyria
Syyrian oppositiota edustava Louaj Safi ja maan apulaisulkoministeri Faisal Muqdad.
Syyrian oppositiota edustava Louaj Safi ja Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Muqdad puhuivat tiedotusvälineille Genevessä perjantaina.Salvatore di Nolfi / EPA

Lauantaina päättyvien Syyrian rauhanneuvottelujen osapuolet ovat yhtä mieltä vain siitä, ettei neuvottelujen toisella kierroksella ole saavutettu lähentymistä. Umpikujan vahvistivat sekä Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Muqdad että Syyrian oppositiota edustava Louaj Safi perjantaina tapaamisten päätteeksi.

Ylittämätön kompastuskivi neuvotteluissa on ollut hallituksen edustajien ehdoton kieltäytyminen keskustelemasta presidentti Bashar al-Assadin asemasta.

Epäselvää on, pystyykö YK:n ja Arabiliiton välittäjä Lakhdar Brahimi taivuttelemaan osapuolet kolmannelle neuvottelukierrokselle. Diplomaattipiireissä pohditaan myös sitä, kuinka kauan Brahimi on enää valmis yrittämään toivottamalta vaikuttavassa tehtävässään.

Samaan aikaan, kun Geneven neuvotteluissa ei ole päästy yksimielisyyteen edes asialistasta, verenvuodatus Syyriassa jatkuu. Yli viiden tuhannen ihmisen arvioidaan kuolleen sitten tammikuun 22. päivän, jolloin rauhanneuvottelujen ensimmäinen kierros alkoi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi perjantaina harkitsevansa uusia painostuskeinoja Syyrian hallitusta vastaan. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, mitä ne voisivat olla.

Samassa tiedotustilaisuudessa Obama myös lupasi Yhdysvalloissa vierailevalle Jordanian kuninkaalle Abdullahille, että Yhdysvallat antaa Jordanialle lisäapua Syyrian pakolaiskysymyksen hoitamisessa. Jordaniassa on 600 000 syyrialaispakolaista.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi