Venezuelan presidentin vastainen liikehdintä laajenee

Keskiviikkona yli kymmenentuhatta hallituksen vastustajaa vaati Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa toimia talouden kohentamiseksi.

Ulkomaat
Sotilas ja mielenosoittajia kadulla.
Venezuelan armeijan sotilas tähtäsi mielenosoittajajoukkoa Caracasissa keskiviikkona 12. helmikuuta.Miguel Gutiérrez / EPA

Venezuelan vasemmistolaisen presidentin Nicolas Maduron vastainen liikehdintä laajenee. Keskiviikkona yli kymmenentuhatta hallituksen vastustajaa vaati Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa toimia talouden kohentamiseksi.

Kyseessä oli laajin Maduron vastainen mielenosoitus sen jälkeen, kun hänet valittiin edesmenneen presidentin Hugo Chavezin seuraajaksi vajaa vuosi sitten.

Tuhannet lähinnä opiskelijoista koostuvat hallituksen vastustajat osoittivat kuluneella viikolla Caracasissa tyytymättömyyttään Venezuelan heikkoon taloustilanteeseen: inflaatio laukkaa valtoimenaan ja kauppojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään – peruselintarvikkeista ja -tuotteista on pulaa.

Monien mielestä ongelmien syynä on hallituksen avokätinen apu Kuuballe, johon Venezuelalla on ollut pitkään tiivis suhde.

Näin uskoi keskiviikkona mieltään osoittanut Gisela de Vizcarrondo.

– Olemme antaneet Kuuballe kaikki rahamme. Heillä on ote maastamme ja silti jotkut venezuelalaiset yhä pitävät sitä hienona asiana, de Vizcarrondo arvosteli.

Myös Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Mikael Wigellin mielestä valtavista öljyvaroista huolimatta Venezuelan talous on retuperällä.

– Venezuelan talous on ollut kaikkea muuta kuin vastuullista jo pitemmän aikaa eli rahat on käytetty aika lyhytnäköisiin hankkeisiin, joka osaltaan on sitten myötävaikuttanut inflaation kiihtymiseen ja taloudelliseen epätasapainoon. Tämä kriisi on siis ollut tuloillaan jo jonkun aikaa ja tekeillä saattaa olla jopa hyperinflaatio, jonka vaikutukset voisivat sitten olla todella vakavat, Wigell sanoi.

Viime vuonna pitkäaikaisen presidentin Hugo Chavezin kuoleman jälkeen valtaan noussut Nicolas Maduro nimittää mielenosoittajia uusfasisteiksi ja vakuuttaa, että vallankaappausta ei tule.

Uusia mielenosoituksia on silti luvassa. Tutkija Mikael Wigellin mukaan hallituksella on valmiudet koviinkin otteisiin:

– Venezuelan hallinto on monin tavoin militarisoitunut ja avainpaikoilla istuu sotilashenkilöstöä ja heillä on kyllä valmius ja tahtoakin tukahduttaa mielenosoituksia ja käyttää jopa äärimmäisiä keinoja.