1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian rauhanvälittäjä pahoitteli tuloksettomia neuvotteluja

Lakhdar Brahimin mukaan on parasta, että Syyrian hallitus ja oppositio pohtivat tahoillaan, haluavatko he rauhanprosessin jatkuvan.

Ulkomaat
YK:n ja Arabiliiton rauhanvälittäjä Lakhdar Brahimi puhuu lehdistötilaisuudessa Genevessä 15. helmikuuta 2014.
YK:n ja Arabiliiton rauhanvälittäjä Lakhdar Brahimi lehdistötilaisuudessa Genevessä 15. helmikuuta 2014.Philippe Desmazes / AFP / Lehtikuva

YK:n ja Arabiliiton rauhanvälittäjä Lakhdar Brahimi pahoitteli lauantaina, ettei Syyrian rauhanneuvotteluissa tapahtunut edistystä. Syyrian hallituksen ja opposition edustajat neuvottelivat Brahimin johdolla tämän viikon.

Lauantain viimeinen istunto kesti alle puoli tuntia, ja neuvottelujen tulevaisuus jäi täysin auki. Ensin Brahimi kertoi julkisuuteen osapuolten sopineen jo uusien rauhanneuvottelujen asialistasta, mutta myöhemmin hän sanoi hallituksen kieltäytyneen sopimuksesta.

Seuraavaksi Brahimi aikoo konsultoida rauhanneuvottelujen suurimmilta tukijoilta Yhdysvalloilta ja Venäjältä sekä YK:lta, miten sovun etsimisessä kannattaa edetä.

– Mielestäni on parasta, että osapuolet pohtivat vastuutaan sekä sitä, haluavatko he rauhanprosessin jatkuvan vai eivät, Brahimi sanoi.

Hänen mukaansa ei olisi hyväksi prosessille sen paremmin kuin Syyriallekaan, että järjestettäisiin vielä uusi, tulokseton neuvottelukierros.

Syyrian kolme vuotta kestäneessä konfliktissa on kuollut yli 130 000 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoi lauantaina, että kuolonuhreja on jo yli 140 000, joista yli 7 000 on lapsia.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi