Intian hindut tuohtuivat uskontonsa tutkimuksesta, Penguin-kustantamo silppuaa kirjansa painoksen

Yhdysvaltalainen uskontotieteiden professori kirjoitti hindujen uskonnosta kirjan, josta tuli Intian sananvapauden mittatikku. Arvostelijat suuttuivat muun muassa naisten ja kastittomien merkityksen painottamisesta. Oikeusjutut ja uhkailu saivat kustantamon lopulta päättämään, että kirja vedetään myynnistä ja tuhotaan.

Kustantamon päätös hindujen historiaa käsittelevän kirjan koko jäljellä olevan painoksen tuhoamisesta on herättänyt kiivaan keskustelun Intian sananvapauden tilasta.

Brittikustantamo Penguinin intialaisyhtiö julkaisi vuonna 2009 teoksen The Hindus: An Alternative History eli "hindut, vaihtoehtoinen historia", mutta päätti tällä viikolla vetää sen myynnistä ja tuhota jäljellä olevat kappaleet keskeyttääkseen teosta koskevat oikeusjutut.

Joukko hinduoppineita oli nostanut useita kanteita kustantamoa vastaan, koska katsoi kirjan sisältävän asiavirheitä ja vääristelevän hindujen mytologiaa.

Penguin Indianin päätöksestä puolestaan suuttuivat monet kirjailijat ja sanavapauden puolustajat, joiden mielestä kustantamon olisi pitänyt puolustaa kirjailijansa teosta eikä taipua sen silppuamiseen. 

Penguin India vakuuttaa olevansa sitoutunut ajattelun- ja ilmaisunvapauteen, mutta sanoo samalla, että sen on noudatetteva kussakin maassa sen lakeja, olivatpa ne kuinka rajoittavia tahansa. Yhtiöllä on myös moraalinen velvollisuus suojella työntekijöitään uhkailua ja ahdistelua vastaan, Penguin India sanoo.   

_The Hindus: An Alternative History _-kirjan yhdysvaltalainen tekijä, Chicagon yliopiston uskontotieteiden professori Wendy Doniger, myöntää olevansa vihainen ja pettynyt kirjansa tuhoamisesta ja siitä, mitä päätös merkitsee Intian sananvapaudelle poliittisessa ilmapiirissä, joka on hänen mukaansa muutoinkin kiristymässä.

Miltei 800-sivuisessa kirjassaan hän käsittelee muun muassa sitä, miten suuri mutta vaiettu merkitys hindulaisuuden kehitykselle on ollut perinteisen tulkinnan väheksymillä naisilla ja kastittomilla.

Arvosteluissa kirjaa on kiitetty myös tyylistä, jonka on sanottu tekevän siitä viihdyttävää luettavaa tieteellisyydestään huolimatta. Kirjan hävittämistä vaatineet sen sijaan ovat pitäneet tyyliä liian keveänä ja jopa pilkallisena.

Penguin lausunnossaan: Sananvapaus on yhä ahtaammalla

Doniger sanoo ymmärtävänsä myös kustantamoaan, toisin kuin Penguinin intialaiskirjailija, arvostetun Booker-kirjallisuuspalkinnon vuonna 1997 voittanut Arundhati Roy. Hän kysyy kustantamolta avoimessa kirjeessä, miksi yhtiö taipui, vaikka uhkana ei ollut "fatwa, panna tai edes oikeuden määräys".

Penguin India arvostelee omassa lausunnossaan Intian rikoslakia. Sananapauden kunnioittaminen lakia rikkomatta on yhä vaikeampaa, yhtiö sanoo ja viittaa kohtaan, jossa uhataan uskonnollisten tunteiden loukkaajaa jopa kolmen vuoden vankeustuomiolla.

Noin 80 prosenttia intialaisista on hinduja, mutta uskonnollisiin tunteisiin perustuvia päätöksiä on tehty myös vähemmistöjen vaatimuksesta. Vuonna 1988 Intia kielsi intialaissyntyisen brittikirjailijan Salman Rushdien romaanin Saatanalliset säkeet, koska jotkut muslimit pitivät sitä jumalanpilkkana.