Barroso: Itsenäinen Skotlanti tuskin pääsisi EU:hun

Jäsenyys vaatii kaikki EU-maiden tuen. Barroso ei usko, että sitä heruisi Espanjalta, joka ei halua itsenäistymishaluisen Katalonian saavan Skotlannista esikuvaa.

Ulkomaat
EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso kuvattuna lehdistötilaisuudessa Brysselissä 22. tammikuuta 2014.
EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso kuvattuna lehdistötilaisuudessa Brysselissä 22. tammikuuta 2014. Koska jäsenyys edellyttää kaikkien nykyisten EU-maiden hyväksynnän, Barroso arvioi Espanjan asettuvan vastahankaan siinä pelossa, että Katalonian itsenäistymisliike saisi Skotlannista lisää pontta vaatimuksilleen.Georges Gobet / AFP / Lehtikuva

EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso pitää varsin epätodennäköisenä, että itsenäisestä Skotlannista voisi tulla EU:n jäsen.

Se olisi erittäin vaikeaa, ellei suorastaan mahdotonta, koska jäsenyys edellyttää kaikkien nykyisten EU-maiden hyväksynnän, Barroso sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tv-haastattelussa.

Hän arvioi, että Espanja asettuisi vastahankaan siinä pelossa, että Katalonian itsenäistymisliike saisi Skotlannista lisää pontta vaatimuksilleen.

Barroso on aiemmin kertonut kantanaan, että vanhoista EU-valtioista syntyvien uusien valtioiden on anottava jäsenyyttä normaalijärjestyksessä.

Skotlannissa järjestetään itsenäistymisestä kansanäänestys ensi syyskuussa.

Skotlannin pääministeri Alex Salmon lähestyi sunnuntaina Britannian pääministeriä David Cameronia kirjeellä, jossa hän vaati Cameronia myöntämään, että kyllä-äänien voitto todella merkitsisi Skotlannin ja Englannin eroa. Brittihallinnossa on viime aikoina kuultu arvioita, ettei niin välttämättä olisi.

Aiemmin tällä viikolla Britannian kolme suurinta puoluetta ilmoittivat yksimielisesti, että erotessaan Skotlanti menettäisi myös oikeuden käyttää puntaa valuuttanaan.

Lähteet: AFP, Reuters