Peruttujen hiihtojen lista pitenee – "Erittäin harvinaista"

Useita talven hiihtotapahtumia on peruttu tai siirretty eteenpäin pahan lumipulan takia. Finlandia-hiihdon varasuunnitelma petti, mutta hiihtoa ei olla perumassa.

Kotimaa
Finlandia-hiihtäjiä ladulla.
Hanna Lumme / Yle

Lumen vähyys kiusaa Suomen suurinta massahiihtoa Finlandiaa, joka on tarkoitus hiihtää ensi viikonloppuna Lahdessa ja Hollolassa. Kilpailun järjestäjät aloittivat lumipulan takia viikolla jo varareitin tekemisen läheisen Vesijärven jäälle, mutta suunnitelma petti.

– Kyllä me joudutaan siitä luopumaan, siellä on vesi jäällä, siellä ei ole mahdollista hiihtää. Kyllä me maalla hiihdetään, sanoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Saari.

Finlandia-hiihtoa ei ole peruttu kertaakaan 40 vuoteen. Järjestäjät lyövät huomenna lukkoon, kuinka pitkälle matkalle ja mille reitille hiihtäjät pääsevät. Se on jo selvää, että matka on tavallista lyhyempi. Finlandia-hiihtoon on ilmoittautunut runsaat 5 000 hiihtäjää.

– Siitä me pyritään lähtemään nytkin, että ei sitä perumaan ruveta. Mutta näin vähän lunta ei ole ollut sen aikana kun minä olen ollut kuvioissa mukana, toistakymmentä vuotta, Saari päivittelee.

Jos keli on aivan surkea, Finlandiassa saatetaan tänä vuonna hiihtää 20 kilometrin lenkki kahteen kertaan.

Massahiihtoja jää väliin

Lumipulan takia tältä viikonlopulta peruuntui kokonaan mikkeliläinen Savonia-hiihto, jossa sivakoi viime talvena yhteensä tuhatkunta hiihtäjää. Järjestäjien mukaan hiihto piti perua ensimmäistä kertaa 30 vuoteen lumen puutteen takia.

– Kyllä minun muistini mukaan tämä on erittäin harvinaista, että helmikuun puolivälissä täällä Etelä-Savossa ei ole lunta niin paljon että hiihtokilpailuja pystyttäisi järjestämään, ihmettelee Timo Hämäläinen Mikkelin hiihtäjistä.

Talven massahiihdoista on jäänyt väliin myös paluuta yrittänyt Pääkaupunkihiihto, joka peruuntui toissa viikonlopulta.

Pääkaupunkiseudun hiihtäjät eivät pääse myöskään Helsingin naapurikunnassa Sipoossa yleensä helmi-maaliskuun vaihteessa järjestettyyn Susihiihtoon, joka on myös peruttu.

Susihiihdossa on viime talvina sivakoinut vuosittain runsaat 2 000 hiihtäjää.

– Kyllä hiihtäjiltä on tullut paljon palautetta, että harmi. Vähän on haikea mieli, koska meillä oli neljä oikein hyvää talvea, kertoo Sipoon kunnan liikuntapaikkamestari Bjarne Ståhl.

– Kynnöspellossa viilut näkyy ja kunnon latua ei pysty ajamaan missään. Säätiedotuksetkaan eivät olleet millään tavalla rohkaisevia, hän jatkaa.

Sipoossa lumitilanne on tosin niin oikukas, että Susihiihto on jäänyt lumipulan takia hiihtämättä noin joka toinen vuosi. Pisimmillään hiihto oli katkolla seitsemän vuotta 1980- ja 90-lukujen vaihteen tienoolla. Susihiihdon pisin matka on 50 kilometriä.