Sveitsin ja EU:n välit kiristyvät yhä - lisää neuvotteluja jäähylle

EU:n sunnuntainen ilmoitus tutkimus- ja koulutusyhteistyöneuvottelujen jäädyttämisestä on jatkoa viime tiistaina tehdylle päätökselle katkaista neuvottelut rajat ylittävästä sähkökaupasta.

Ulkomaat
EU:n lippu heiluu Euroopan Unionin rakennusten edessä Brysselissä. Lipun läpi näkyy matkalaukkua vetävä mies.
Olivier Hoslet / EPA

EU on päättänyt jäädyttää neuvottelut tutkimus- ja koulutusyhteistyöstä Sveitsin kanssa. Syynä on se, että Sveitsi ei suostu allekirjoittamaan EU-maa Kroatian kanssa sopimusta, joka takaisi kroatialaisille vapaan pääsyn Sveitsin työmarkkinoille.

Sveitsi kieltäytyy Kroatia-sopimuksen allekirjoittamisesta, koska sveitsiläiset hyväksyivät viikon takaisessa kansanäänestyksessä esityksen maahanmuuton rajoitusten kiristämisestä.

EU:n sunnuntainen ilmoitus neuvottelujen jäädyttämisestä on jatkoa viime tiistaina tehdylle päätökselle katkaista neuvottelut rajat ylittävästä sähkökaupasta.

Työvoiman vapaa liikkuvuus on yksi EU:n perusperiaatteista. EU:n edustajan mukaan yhteistyöneuvotteluja voidaan jatkaa vasta, kun Sveitsi on suostunut allekirjoittamaan sopimuksen Kroatian kanssa.

Vaikka Sveitsi ei olekaan Euroopan unionin jäsen, sillä on hyvin tiiviit suhteet unionin kanssa. Maa kuuluu mm. Schengenin sopimukseen, joka takaa sopimusmaiden kansalaisille vapaan liikkuvuuden Schengen-alueella.

Lähteet: Reuters, AFP