Helsinki ei aja kerjäämiskieltoa - järjestyslain rukkaamiseen kuitenkin haluja

Helsingin kaupunginhallitus päättänee maanantaina, ettei kokoomusvaltuutettu Lasse Männistön aloite järjestyslain muuttamiseksi kerjäämisen vuoksi johda uusiin toimiin. Aloitteella tähdättiin kerjäämisen organisoinnin kieltämiseen järjestyslaissa.

kerjääminen
Romanikerjäläinen Koskenpartaalla Imatra Big Band Festival -viikon aikana 2012.
Yle

Kokoomuksen valtuutettu Lasse Männistö ja 31 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupunki ryhtyisi aktiiviseen vuoropuheluun valtion kanssa kerjäläisongelman ratkaisemiseksi. Kaupunkia vaaditaan vetoamaan valtioneuvostoon, että kerjäämisen organisoinnin kriminalisoiminen otettaisiin järjestyslakiin.

Helsingin kaupunginhallitus puolestaan päättänee maanantain kokouksessaan katsoa aloitteen loppuun käsitellyksi. Tätä päätöstä puoltaa kokoomuslainen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Aloitteen tehnyt Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Lasse Männistö suhtautuu päätökseen tyynesti.

- On realismia todeta se, että järjestyslain muutosta tuskin tällä hallituskaudella enää missään tapauksessa ehdittäisiin säätää, Lasse Männistö sanoo.

Kaupunginhallituksen mielestä nykyinen lainsäädäntö on riittävä ilmiön hoitamiseen. Sen mukaan riittävän luotettavia havaintoja kerjäämisen organisoinnista tai organisoidusta ihmiskaupasta ei ole ollut. Aloitteen tekijät saanevatkin tyytyä siihen, että rikoslain ihmiskauppapykälä kattaa myös organisoidun kerjäämisen.

Kaupunginhallituksen mukaan kerjäläisten määrä on viimeisten neljän vuoden aikana vakiintunut kesäisin noin 500 - 700 henkilöön ja talvisin noin 200 - 250 henkilöön.

Lasse Männistö kertoo aikovansa jatkossa edistämää kaupunkien oman päätösvallan lisäämistä kerjäämiseen puuttumisessa. Hän on tyytyväinen myös Helsingin kaupungin ja kaupunginjohtaja Pajusen toimiin tässä asiassa.

- Olen tyytyväinen siihen, että Helsingin kaupunki on ollut aktiivinen aikaisemmin myös lainsäätäjän suuntaan. Järjestyslakia voitaisiin muuttaa niin, että Helsinki voisi itse säätää oman järjestyssäännön, jossa kerjääminen kiellettäisiin, Männistö sanoo.