Miesten ehkäisypilleri tuskin toteutuu – huolestuttaako hormonaalinen ehkäisy?

Miesten ehkäisypilleriä on yritetty saada markkinoille vuosikymmeniä. Nyt näyttää siltä, että miesten ehkäisypilleri on pysyvästi kuopattu vakavien haittavaikutusten ja käytön epäkäytännöllisyyden vuoksi. Mitä mieltä olet?

Naisten ehkäisypillerin käyttöohjeissa kerrotaan mahdollisista haittavaikutuksista. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Hormonaalista ehkäisykeinoa miehille on tutkittu vuosikymmeniä. Suomessa tutkimusta vetivät etunenässä Turun yliopiston ja Väestöliiton tutkijat. Tuloksia saatiin, tuotteella oli lähes yhtä hyvä ehkäisyteho kuin kondomilla.

Nyt näyttää siltä, että miesten ehkäisypilleri ei tule markkinoille.

Tämä koko tutkimus on aikalailla jäissä tällä hetkellä. Itse uskon, että pysyvästi, kertoo Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari.

Haittavaikutukset olivat lääkeyhtiöiden ja tutkijoiden mielestä hyötyjä suuremmat. Lappu lyötiin luukulle muutama vuosi sitten, kun WHO:n tukema tutkimus Aasiassa keskeytettiin lisääntyneen itsemurhakuolleisuuden takia. Hormonien vaikutusta itsemurhiin ei pystytty vahvistamaan, mutta epäillys riitti. Varmoja haittavaikutuksia olivat paha akne ja lihominen.

Miesten hormonaalisen ehkäisykeinon haasteena oli myös sen epäkäytännöllisyys. Hormonia ei voi nauttia pillerimuodossa, koska se ei ole täysin turvallista. Muissa vaihtoehdoissa käytön hankaluuden arvioitiin karsivan suuren joukon miehiä pois.

Miesten ehkäisyasioissa on nollatoleranssi riskejä kohtaan. Naisilla riskejä sallitaan enemmän. Suomessakin on rekisteröity naisten ehkäisypillereiden aiheuttamia sairaus- ja kuolemantapauksia, vaikka ne ovat harvinaisia.

Keskustele aiheesta artikkelin alla. Huolestuttavatko hormonaalisen ehkäisyn riskit ja haittavaikutukset? Mikäli hormonaalista ehkäisyä olisi saatavilla miehille, käyttäisitkö sitä?