Etiopialaiskoneen kaappari olikin koneen perämies - video

Hän on antautunut poliisille ja hakenut turvapaikkaa Sveitsistä, poliisi ja lentokentän edustaja kertovat.

Ulkomaat
Kaapattu Ethiopian Airlinesin lentokone Geneven lentokentällä.
Sveitsiin laskeutuneen etiopialaisen matkustajakoneen kaappaaja oli koneen perämies.

Sveitsiin kaapatun etiopialaisen matkustajakoneen kaappaaja oli koneen perämies, Sveitsin viranomaiset kertovat. Mies on antautunut poliisille ja hakenut Sveitsistä turvapaikkaa. Perämies on vuonna 1983 syntynyt etiopialaismies.

Perämies otti koneen haltuunsa, kun lentäjä meni vessaan. Perämies lukittautui ohjaamoon, poliisi ja lentokentän edustajat kertovat toimittajille.

Hän otti yhteyttä Geneven lentokenttään ja ilmoitti joutuvansa tankkaamaan koneen. Sen jälkeen hän ilmoitti kaappauksesta. Kone laskeutui Geneveen Sveitsiin ja perämies poistui koneesta ohjaamon ikkunasta pudottamaansa köyttä pitkin. Tämän jälkeen hän antautui poliisille.

Lentokentän edustaja Robert Deillon kertoo, että kaappaus alkoi Italian yllä ja kaksi italialaishävittäjää ryhtyi seuraamaan konetta. Etiopian tiedotusministerin Redwan Husseinin mukaan kaappaus tapahtui jo Sudanin yllä. Viranomaisten mukaan matkustajat eivät tienneet, että kone oli kaapattu. Perämies ei ollut aseistettu, eivätkä matkustajat tai miehistö olleet missään vaiheessa vaarassa, poliisi kertoo.

Ethiopian Airwaysin kone oli matkalla Addis Abebasta Roomaan, kun se muutti suuntaansa ja laskeutui Geneveen. Etiopian television mukaan koneessa oli 193 matkustajaa, joista 140 italialaisia. He ovat päässeet koneesta. Poliisin mukaan kukaan ei loukkaantunut kaappauksessa.

Geneven kansainvälinen lentokenttä suljettiin kappauksen vuoksi, mutta se on jälleen avattu.

Sveitsi ja Etiopia tutkivat kaappausta

Sveitsin viranomaiset ovat käynnistäneet tutkimuksen kaappauksesta. Syyttäjä Olivier Jornotin mukaan miestä aiotaan syyttää panttivankien ottamisesta, josta voidaan tuomita jopa 20 vuodeksi vankilaan.

Jornot ei pidä kovin korkeina miehen mahdollisuuksia saada turvapaikka Sveitsistä, vaikka turvapaikan ja miehen tekemän rikoksen välillä ei muodollisesti olekaan yhteyttä.

Etiopia sanoo käynnistäneensä tutkimuksen perämiehestä. Tiedotusministeri Redwan Huseein kertoo selvittävänsä lentoyhtiön johtajalta, mikä oli vikana ja tietääkö tämä jotain kaappaajasta ja tämän taustasta. Ethiopian Airways on valtion omistama yhtiö.

Mies oli antautuessaan sanonut Sveitsin poliisille, ettei ole kotimaassan turvassa ja haluaa turvapaikan.

Etiopia on yksi Afrikan nopeimmin kasvavia talouksia. Oppositio ja ihmisoikeusjärjestöt syyttävät hallitusta kuitenkin toisinajattelun tukahduttamisesta ja pidätettyjen kiduttamisesta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Etiopian ihmisoikeustilanne on heikentynyt.

Etiopialainen oppositiojohtaja Yilikal Getnet sanoo uskovansa, että kaappaaja yritti välittää viestin Etiopian poliittisesta tilanteesta.

Etiopialaiset kaapanneet koneita aiemminkin

Etiopialaiset ovat viime vuosikymmenien aikana osallistuneet useisiin kaappauksiin. Useimmat ovat joko paenneet levottomuuksia tai yrittäneet välttää palaamasen kotimaahansa, uutistoimisto AP kertoo.

Vuonna 1993 etiopialaismies salakuljetti pistoolin Frankfurtista Addis Abebaan matkalla olleeseen Lufthansan koneeseen. Hän halusi päästä Yhdysvaltoihin, jonne ei ollut saanut viisumia.

Vuonna 1994 Ethiopian Airlinesin koneissa oli kaksi kaappausta, joissa kaappaajaa vaati pääsyä Eurooppaan. Vuonna 1995 poliisi taltutti Atenaan matkalla olleessa Olympic Airlinesin koneessa etiopialaissieppaajan, joka halusi välttää paluun kotimaahansa. Samana vuonna viisi aseistettua miestä vaati Ethiopian Airlinesin konetta lentämään Kreikkaan ja Ruotsiin, mutta kone lensikin Sudaniin.

Vuonna 1996 kaappaajat vaaivat Etiopiasta Norsunluurannikolle matkalla ollutta konetta lentämään Australiaan. Koneen polttoaine loppui ja se syöksyi maahan Komoreilla. 125 ihmistä kuoli.

Vuonna 2001 viisi sotilaslentäjäkoulun keskeyttänyttä kaappasi kotimaanlennolla Etiopiassa olleen koneen ja vaati sitä lentämään Saudi-Arabiaan. Koneessa ei ollut tarpeeksi polttoainetta, joten se lensi Sudaniin.

Vuonna 2002 kaksi veitsin ja räjähtein aseistautunutta matkustajaa yritti kaapata kotimaan lennolla olleen koneen, mutta turvallisuusviranomaiset surmasivat heidät.

Uutistoimisto AP on koonnut tiedot kaappauksista omista arkistoistaan sekä tietoja lentoturvallisuudesta kokoava Aviation Safety Networkilta (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AP, AFP, Reuters