1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokeilu: Tehostuuko kierrättäminen, jos paperijäte kerätään myös omakotitalojen pihoilta?

Jäteyhtiö Lassila & Tikanoja kokeilee paperinkeräystä pientalojen asukkaiden pihoilta eri puolilla Suomea. Tähän asti taloyhtiöissä on useimmiten kerätty myös paperijäte, mutta omakotitaloista ei.

Kotimaan uutiset
Keräyspaperiastia.
Jan Hynnä / Yle

Kilpailu kierrätyspaperin keräyksessä näyttää kiristyvän Lahden seudulla. Lassila & Tikanoja alkaa koeluontoisesti kerätä omakotiasukkailta kierrätyspaperia eteläisessä Lahdessa ja Ahtialassa.

Astian vuokra maksaa euron kuukaudessa eikä sitäkään ole pakko vuokrata, jos hankkii oman keräysastian. Vastaavia kokeiluja on tehty eri puolilla Suomea.

Tähän asti omakotiasuja on vienyt paperijätteen keräyspisteeseen, jos on halunnut kierrättää sen. Sen sijaan taloyhtiöissä paperinkeräysastiat ovat olleet käytössä jo pitkään. Paperin hinta on viime vuosina noussut, mikä mahdollistaa uusien palvelujen tarjoamisen.

Lahden seudulla paperia keräävät Lassilan ja Tikanojan lisäksi ainakin Hämeen Kuljetuspiste ja Sita, mutta ne eivät ole ainakaan vielä tarjoamassa paperinkeräystä lahtelaisille omakotiasujille.

Lisäksi kunnat tai kuntien yhtiöt pitävät yllä jätepisteitä. Kotikeräys saattaisi yleistyessään syödä myös niiden toimintaa.

Lassila & Tikanojan Lahden yksikön päällikkö Ari Kukkurainen sanoo, että kokeilulla halutaan selvittää, miten paperin kierrätysastetta voitaisiin lisätä.

- Toivon, että ihmisille tulee kokemus siitä, että jätteen kierrättäminen on helppoa. On oleellista nähdä, missä määrin paperia kertyy, ja sitten kysyä asiakkailta, koetaanko palvelu tärkeäksi ja halutaanko sellaista jatkossa.

Kukkuraisen mukaan jätteet voitaisiin lajitella nykyistä paremmin, sillä paperia menee muun roskan sekaan paljon.

- Ihmiset eivät jaksa lajitella, jos se on yhtään liian vaikeaa.

Lue seuraavaksi