Kajaani teki neljänneksen kaikkien kuntien ylijäämästä

Suomen kuntien 300 miljoonan euron ylijäämästä lähes 90 miljoonaa euroa syntyi Kajaanissa. Kaupunki lähti viime vuoteen tekemään pientä tappiota, mutta onnistui hyvällä verokertymällä ja koko organisaation onnistumisilla tekemään yli 11 miljoonaa euroa plussaa. Kakun kruunasi yhdessä Sotkamon kanssa tehty energiakauppa, joka näkyy tuloksessa 76,3 miljoonan euron plussana.

Kuva: YLE / Sini Salmirinne

Kajaanin kaupunki yltää poikkeukselliseen taloustulokseen viime vuodelta. Viimeisiä tarkistuksia vailla valmiit tilit osoittavat, että Kajaani teki viime vuodelta jopa 88 miljoonaa euroa ylijäämäisen tuloksen. Määrä on neljäsosa kaikkien Suomen kuntien viime vuonna tekemästä ylijäämästä.

Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen myhäilee tyytyväisenä tilanteessa, joka on seurausta kutakuinkin kaiken onnistumisesta.

- Kuntaliitosta soittivat, että mitä ihmettä te olette siellä oikein tehneet.

Ylijäämästä 76,3 miljoonaa euroa on peräisin Kajaanin ja Sotkamon tekemästä energiakaupasta. Naapurikunnat ostivat yhdessä E.ONin Suomen toiminnot, kun E.ON päätti vetäytyä Suomesta. Tolosen mukaan tulos olisi kova ilman energiakauppojakin.

- Ylijäämää on ennen viimeisiä tarkistuksia jopa 11,5 miljoonaa euroa. Kaikki osa-alueet loksahtivat kohdilleen. Vuoteen lähdettiin miljoonan euron alijäämää peläten, alkuvuodesta alijäämää näytti syntyvän jopa viisi miljoonaa ja tulos on nyt plussalla yli 11 miljoonaa. Esimerkiksi henkilöstökuluissa budjetti alitettiin kolmella miljoonalla eurolla.

Ennustettavuus on todella hankalaa

Viime vuoden tulos antaa vakautta taloudenpitoon myös tulevina vuosina, sanoo Tolonen.

- Me olemme arvioineet kuluja talousarvion teon yhteydessä raskaamman kautta. Josko kulut osoittautuisivat kevyemmiksi myös tänä vuonna. Toisaalta nyt ei lähdetä valmiiksi sillasta talouden kanssa, joten voidaan edetä rauhallisemmalla otteella eteenpäin. Nollatuloksiakin voidaan tavoitella.

Kaupunginjohtajan mukaan taloudessa on myös paljon kysymysmerkkejä. Esimerkiksi valtionosuusuudistuksen lukuja Kajaanissa odotettiin huolestuneina.

- Valtiolta viimein saadut luvut olivat kuitenkin vähän plussan puolella. Myös sote-kuluissa kasvua on pelättyä vähemmän.

Kajaanin kaupunki on toteuttanut talouden tasapainotusohjelmaa viime vuodet vanhojen alijäämien kattamiseksi. Viime vuoden tuloksen ansiosta alijäämien maksukin helpottuu.

- Etuajassa on parempi olla. Meillä on nyt viidestä viimeisestä vuodesta neljä ylijäämäistä tulosta. Tätä linjaa olisi hyvä jatkaa.