1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Paras voitelu kisasuksiin syntyy viime tipassa

Suomalaisten suksihuolto Sotshin olympialaisissa on osunut nappiin monessa tilanteessa, vaikka sekä hiihto- että voiteluolosuhteet ovat vaihdelleet. Hionnat ja voiteet osuvat yleensä parhaiten kohdalleen silloin, kun ne tehdään juuri ennen h-hetkeä.

urheilu
Suomen viestinaiset juhlatunnelmissa.
Lehtikuva

Suomen hiihtäjien suksihuoltajat kokevat onnistuneensa kohtuullisesti Sotshissa. Lahtelainen, monet olympialaiset aiemminkin läpikäynyt suksihuoltaja Kapo Rantalainen kertoo, että huoltojoukot seuraavat jatkuvasti sään muutoksia ja hiihto-olosuhteita.

- Esimerkiksi naisten viestiin Niskasen Kertun sukset hiottiin kisa-aamuna kello 11.30. Tästä kestää mennä hisseillä kisa-alueelle noin puoli tuntia, joten sukset olivat siellä kello 12. Kello 13 sukset olivat jo kisatestissä voideltuna. Mitä myöhempään viimeinen hionta ja voitelut tehdään, sen parempi.

Olympialaisissa hiihto-olosuhteet vaihtelevat päivittäin ja myös päivän aikana. Päivällä voi olla lämmintä, kun taas illalla lämpötila laskee ja lumi viilenee.

Venäläiseen systeemiin on jo alkanut tottua. Ulkokuori näyttää hyvältä, mutta isojen olympiapressujen takana on siivotonta ja keskeneräistä.

Kapo Rantalainen

Rantalaisen mukaan olympialaiset näyttävät ulos päin hienoilta, mutta keskeneräisyys ja erilaiset ongelmat ovat hankaloittaneet myös huoltajien töitä.

- Saimme viimeinkin tänne sähköt. Neljä päivää pidimme rekkaa käynnissä ja otimme virran sen generaattorista, että pystyimme tekemään hommia. Vettä ei tule vieläkään. Haemme tarvittaessa lisävettä läheisestä autopesulasta, hän kertoo.

- Venäläiseen systeemiin on jo alkanut tottua. Ulkokuori näyttää hyvältä, mutta isojen olympiapressujen takana on siivotonta ja keskeneräistä.

Suksihuoltajien päivät ovat pitkiä ja työntäyteisiä, mutta onnistuminen palkitsee.

- Odotan, että tänään tulee hoidettavaksi yhdistetyn poikien suksia huomiseen kisaan. Aino-Kaisan ja Kertun sukset on jo hiottu sileiksi. Nyt odottelemme tietoa säätietoja, minkä jälkeen rupeamme kuvioimaan pohjia keskiviikon kisaan.

Kapo Rantalainen kertoo, että Sotshissa aamut ovat kiireisiä, kun taas päivisin on luppoaikaa. Töitä kasaantuu myös iltoihin.

- Välillä on mennyt yhteen yöllä. Se on meikäläisen osa tässä projektissa, hän naurahtaa.

Lue seuraavaksi