Matteo Renzi alkaa muodostaa Italialle hallitusta

39-vuotias Renzi johtaa keskusta-vasemmistolaista demokraattista puoluetta. Hän seuraa pääministerinä puoluetoveriaan Enrico Lettaa, joka erosi viime viikolla.

Ulkomaat
Matteo Renzi saapumassa Italian presidentin virka-asunnolle.
Matteo Renzi (oik.) saapumassa Italian presidentin virka-asunnolle Roomassa 17. helmikuuta.Alessandro Di Meo / EPA

Italian presidentti Giorgio Napolitano on pyytänyt keskusta-vasemmistolaisen demokraattisen puolueen johtajaa Matteo Renziä muodostamaan maalle uuden hallituksen.

Firenzen pormestarina toimineesta 39-vuotiaasta Renzistä on tulossa Italian tähän asti nuorin pääministeri. Renzillä ei ole kokemusta hallituksessa eikä parlamentissa toimimisesta.

Renzi seuraa tehtävässä samaa puoluetta edustavaa Enrico Lettaa, joka erosi viime viikolla. Renzi oli organisoimassa Lettan syrjäyttämistä demokraattisessa puolueessa. Renzi arvosteli Lettaa hitaasta päätöksenteosta ja rohkeuden puutteesta ja vaati maahan uutta hallitusta. Letta ehti olla pääministerinä kymmenen kuukautta.

Renzi lupaa itse pääministerinä uudistaa maan perustuslakia, työmarkkinoita ja verojärjestelmää.

Neuvottelut hallituksen kokoonpanosta alkavat Renzin mukaan tiistaina. Hän ei suostu ennakoimaan hallituksen kokoonpanoa, vaan sanoo keskittyvänsä sisältökysymyksiin.

Lettan hallituksessa demokraattisen puolueen kumppanina oli Angelino Alfanon johtama Uusi keskusta-oikeistolainen puolue. Alfano on sanonut, ettei puolueen tuki Renzille ole taattu, vaan hän haluaa ensin nähdä Renzin toimintasuunnitelman. Silvio Berlusconin Forza Italia on sanonut pysyvänsä oppositiossa.

Beppe Grillon johtama populistinen Viiden tähden liike boikotoi viime viikolla keskusteluja uudesta hallituksesta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters