Vyötiäinen raivaa tietään lasten kuvakirjaan

Joensuulainen Tiia Vajanto on kehitellyt lähes kymmenen vuoden ajan kuvakirjaa, jonka pääosassa seikkailee vihreä, pyöreä, virkattu vyötiäinen. Alun perin vyötiäisen piti syödä asioita, jotka pullahtelevat vatsan vetoketjuaukosta ulos. Tarina on kuitenkin ajan saatossa saanut uusia muotoja, ja keskeiseksi teemaksi nousee ystävän löytyminen.

kulttuuri
Virkattu vyötiäinen ja virkattu hiiri.
Tiia Vajanto työstää kuvakirjaa, jossa vyötiäinen seikkailee yhdessä hiirihahmojen kanssa. Tiia Vajanto

Tiia Vajanto ei itsekään ymmärrä, miksi juuri vyötiäinen ja sen tarinat ovat kiehtoneet hänen mieltään vuodesta 2005 lähtien.

- Jostain mystisestä syystä vyötäinen valikoitui päähenkilöksi, ehkä vastavetona sellaisille söpöille pupuille ja nalleille, joita lastenkirjat yleensä tulvii. Hyvin nopeasti väsäsin virkkaamalla vyötiäisen.

Lasten leikeissä hieman jo nuhraantuneella alkuperäisellä tarinan vyötiäisellä on vatsassaan vetoketju, josta seikkailutarinoiden piti pullahdella esiin. Ajan saatossa tarina on saanut uuden sävyn.

- Sillä on työnimenä ollut "Vyötiäinen etsii ystävää". Vyötiäisen lisäksi siinä on niin ikään käsityönä tehtyjä hiirihahmoja, ja he siinä kirjassa yhdessä seikkailevat.

Ystävä ei ehkä sitten olekaan juuri sellainen, mikä vyötiäisellä on etukäteen mielessä

Tiia Vajanto

Vajanto arvioi tulevan kuvakirjansa soveltuvan perheen pienimmille, alle 5-vuotiaille lapsille. Vaikka päälauseet ovat tekijänsä mukaan simppeleitä, helppoja, on teemaan tulossa syvä ajatus ystävyydestä.

- Ystävä ei ehkä sitten olekaan juuri sellainen, mikä vyötiäisellä on etukäteen mielessä. Oikeiden ihmisten reaalimaailmassakin usein on niin, että kuka on tarpeeksi erilainen, kuka on tarpeeksi samanlainen ystäväksi.

Sana vai kuva ensin?

Tiia Vajanto työstää vyötiäistarinaansa kasaan Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Karjalan toimipisteen myöntämän 2000 euron apurahan avulla. Lastenkirjojen tekeminen on tuttua, Vajanto on tehnyt useita kirjoja yhdessä joensuulaisen Outi Juurikaisen kanssa.

- Tässä on nyt kuusi kirjaa Outin kanssa ilmestynyt ja kyllä se paras on niin, että ensin on tarina ja se tarina kuvitetaan. Mutta tämä vyötiäinen, mikä on siis mun oma projekti, niin siinä mennään taas takaperin puuhun, tekijä huokaa.

Vuosien saatossa Vajantolle on tutuksi tullut muun muassa se, kuinka kustantamoiden kanssa tulee taiteilla. Maisteritutkinnon suorittaneelle moniosaajalle on löytynyt töitä muun muassa graafikkona ja kirjaston informaatikkona. Mutta veri vetäisi selvästi toisaalle.

- Jos saisin päättää tekisin vain ja ainoastaan lastenkirjoja, mutta silläpä ei Suomessa varmaan kovin moni ihminen elä.

Täsmennetty 18.2.2014 klo 8:04 yliopistotutkinto maisterintutkinnoksi.