Hyppää sisältöön

Teinien yödataaminen puhuttaa vanhempia

Osa vanhemmista toivoo teknisiä rajoituksia lastensa öiseen nettisurffailuun. Myöhäisen kännykänkäytön suitsiminen kuitenkin jakaa mielipiteitä siitä, onko tekninen puuttuminen paras ratkaisu.

Kuva: Yle

Teoriassa kännykän netin käytön rajaaminen yöaikaan olisi tekniikalla mahdollista, kertoo Soneran tarjoomajohtaja Esa Kling.

– Tällainen ongelma on kyllä tunnistettu. Olemme miettineet, mikä se tekninen ratkaisu voisi olla, jolla asiaa voitaisiin auttaa. Esimerkiksi liikkuvan netin käytön katkaisemista yöaikaan on tutkittu, ja se näyttäisi olevan tietyin rajoituksin mahdollinen. Toinen tapa voisi olla ohjelmallinen, eli esimerkiksi suojakoodin avulla voitaisiin säädellä, ovatko laite tai sen ominaisuudet käytössä tiettyyn aikaan. Tämä olisi ratkaisuista kevyempi eikä olisi kiinni tietyssä liittymätyypissä, ja tarjoaisi myös vanhemman ja lapsen väliseen keskusteluun hyvän mahdollisuuden, Kling kuvailee.

Elisalla puolestaan pohditaan, voitaisiinko asiakkaille tarjota liittymän persoinointipalvelua, jolla kännykän netinkäyttöä voisi rajata kellonaikojen mukaan. Tällaista palvelua ei  liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korven mukaan kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi tiedossa.

Netinkäytön totaaliesto ei hänen mielestään olisi paras keino hoitaa ongelmaa, sillä sitten nuoret käyttäisivät todennäköisesti esimerkiksi kodin muuta nettiä.

– En usko, että tällaista liittymää jossa netin käyttö olisi estetty kokonaan, kannattaisi tuoda tuotteeksi sellaisenaan. Nyt on jo mahdollista katkaista verkkopalvelun kautta hallinnoimansa kännykkäliittymän netti esimerkiksi öisin, mutta en osaa sanoa, onko se sitten välttämättä paras ratkaisu, Korpi pohtii.

"Liika dataaminen vaarantaa kehityksen"

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markus Torkki nosti yösurffailuongelman esiin Helsingin Sanomien mielipidesivuilla sanoen sen vaarantavan lapsen kehityksen. Hänen mukaansa selvästi rajattu liittymä olisi monelle vanhemmalle helppo ratkaisu.

– Meille aivan tavallisille vanhemmille tällaiset yksinkertaiset tekniset keinot toisivat huomattavaa helpotusta – netti ei öisin toimisi, ja that's it. Älypuhelinten myötä monet lapset käyttävät kännyköitä myöhään, ja se häiritsee heidän untaan mikä näkyy koulussakin väsymyksenä.

Operaattoreiden ideaa kustomoiduista liittymäpalveluista Torkki pitää liian teknisenä.

– Mielestäni insinöörit eivät aina ymmärrä, mitä tavalliset ihmiset haluavat. Mutta on paljon meitä sellaisia, joita ei kiinnosta yhtään lähteä säätämään tuolla netissä, vaan haluamme vain sen palvelun helposti. Toki on erilaisia ihmisiä, mutta mieluummin ottaisin yksinkertaisen ratkaisun, Torkki summaa.

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila kertoo että sosiaalinen media, nettimaailma ja pelit ovat vanhempien ykköshuolenaiheita kasvatuksessa. Verkkomaailma on läsnä yhä nuorempien lasten ja nuorten elämässä. Kurttila ei kuitenkaan usko, että tekninen, näennäisesti helppo ratkaisu netin käytössä olisi paras.

– Kun puhutaan alakouluikäisistä lapsista, niin moni vanhempi miettii, tarvitseeko puhelimessa olla internetliittymä. Liittymät, joista netin saisi rajattua pois, kiinnostavat kyllä. Mutta teini-ikäisille netin sosiaalinen maailma on tärkeä ja todellinen, ja sosiaalinen eristäminen netistä voi lopulta aiheuttaa lapselle tietynlaista avuttomuutta. On hyvä kehittää lapsen omaa säätelykykyä, ja siinä helpot, tekniset ratkaisut eivät välttämättä toimi, vaan tarvitaan paljon keskustelua, Kurttila kertoo.

Teleoperaattoreilta hän toivoo aktiivisempaa keskustelua vanhempien ja lasten kanssa sekä sopivien ja lapsiystävällisten kännykkäliittymien helppoa saatavuutta.

– Tietysti operaattoreillakin on suuri vastuu ja tehtävä siinä, millä tavoin nettiturvallisuutta lisätään, Kurttila toteaa.

Nuoret kavahtavat netin rajoittamista

15- ja 14-vuotiaat Noora ja Neea toteavat, että nuoret käyttävät puhelimia hyvinkin myöhään. Rajoitettu liittymä saa kuitenkin täystyrmäyksen.

– No kyllä minä itse käytän sitä aika myöhäänkin, ja kaverit kanssa. Mutta ei kukaan nuori suostuisi siihen, että otettaisiin sellainen kännykkäliittymä, jossa netti ei toimisi öisin. Ei, ei! korostaa Noora.

– Ei varmasti. Itselläni tulee aivan paniikki, jos ei ole kännykkää tai jos vaikka akku on loppu, että OMG, jos mulle tuleekin joku hätä tai kavereille tulee. Ja jos vaikka saldo on loppu, niin sitten täytyisi voida lähettää esimerkiksi Whatsapp-viestejä, Neea kuvailee.

Nuoret kuitenkin myöntävät, että kännykän käyttö karkaa ajoittain käsistä.

– Mulla on nukkumaanmenoaika, jolloin en saisi enää käyttää kännykkää. Kyllä varmasti nuoret ovat liian addiktoituneita puhelimiinsa nykyään, ja varmaan niiden käyttö häiritsee nukkumista. Jotkut räpläävät kännyköitä vaikka kokeidenkin aikana, ja heti aamusta on jokin keskustelu käynnissä. Mutta tekniikka on nykypäivää, eivätkä nuoret tykkäisi, jos puhelimien käyttöön puututtaisiin, Noora sanoo.

17-vuotias Matiaskaan ei usko teineille räätälöidylle liittymälle olevan kysyntää.

– Eiköhän se ole jokaisen oma asia, miten sitä öisin kännykkäänsä käyttää. Käytän itse joskus myöhään, mutta ei se minusta ole ongelma, nuorimies kuvailee.