1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen influenssarokotussuositus yksi maailman laajimmista – "Riski sairastua narkolepsiaan teoreettisen pieni"

Kahtena viime talvena maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja myös ne, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis henkilö. Käytännössä tämä tarkoittaa lähes jokaista suomalaista. THL suosittaa rokotusta edelleen mahdollisimman monelle. Narkolepsiasta ei ole järjestön mukaan enää lainkaan vaaraa.

Kotimaan uutiset
Rokotus.
Yle

Talven influenssakausi jyllää ja moni ihminen epäröi rokotteen ottamisen kanssa. Taustalla ovat takavuosien Pandemrix-rokotteen todennäköisesti aiheuttamat narkolepsiatapaukset tietyn perimän omanneiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten joukossa.

Suomessa kausi-influenssaan tarjotaan tänä talvena Vaxigrip- ja Fluarix -nimisiä rokotteita. Näissä rokotteissa ei ole tehosteainetta kuten Pandemrix-rokotteessa oli.

THL ei suosittele Fluarix-rokotetta alle 65-vuotiaalle, sillä sen virusseos on valmistettu samalla tavalla kuin Pandemrixissä. Myös sen valmistaja on sama.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteosaston asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo kuitenkin vakuuttaa, että nykyisten rokotusten ottaminen on turvallista myös ikäihmisten osalta.

- Riski sairastua narkolepsiaan on äärimmäisen pieni, lähinnä teoreettinen. Suomessa Fluarixia on annettu satoja tuhansia annoksia, eikä tässä ikäryhmässä ole todettu, että narkolepsia olisi lisääntynyt, Elosalo kertoo.

Suomessa rokotussuositus on yksi maailman laajimmista. Monissa muissa maissa tarjotaan rokote lähinnä ikäihmisille.

Sikainfluenssa ärhäkämpi työikäisillä – kuolleisuus kysymysmerkki

Pandemian jälkeen normaalin kausi-influenssaksi laskettu sikainfluenssavirus on tänä tällä hetkellä yleisin influenssan muoto. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa seitsemästä tehohoitoon tällä hetkellä on ollut juuri A (H1N1)-virus.

THL:n tartuntatautiseurannan ja - torjunnanosaston erikoistutkija Niina Ikonen sanoo, että sikainfluenssaviruksen vaarallisuutta muihin influenssaviruksiin ei voida vielä sanoa. Tehohoitoseuranta THL:ssä on aloitettu vasta tänä talvena.

Jokainen annettu rokotus pelastaa ihmishenkiä.

Ulpu Elonsalo

- Voidaan kuitenkin sanoa, että se näyttäisi iskevän muita virustyyppejä voimakkaammin erityisesti nuoriin ja työikäisiin. Syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta osaltaan iäkkäämmillä voi olla syntynyt suojaa 1920-luvun lopun espanjantaudin jälkeläisvirusten kautta, Ikonen sanoo.

Tarkkoja tilastoja kausi-influenssan aiheuttamista kuolemista on mahdotonta saada, sillä yksittäisissä tapauksissa menehtymiseen voi vaikuttaa lukuisat syyt. THL:n tilastojen mukaan talvinen ylikuolleisuus vaihtelee vuosittain 500-1500 ihmistä.

- Jokainen annettu rokotus pelastaa ihmishenkiä. Suosittelen ottamaan rokotuksen joka tapauksessa, sillä lähes kaikilta löytyy lähipiiristään vakavalle influenssalle altis henkilö. Silloin sen saa maksutta omalta terveysasemalta, asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo toteaa.

Lue seuraavaksi