Kampanja kehottaa majoittamaan kodittomia - palaute ollut rajua

Kallion seurakuntalaiset kutsuvat helsinkiläisiä tarjoamaan hiihtolomaksi majoituksen asunnottomille. Useat pääkaupunkiseudun kodittomista ovat maahanmuuttajia.

Kotimaa
Asunnoton nainen keittää vettä parkkipaikalla.
Yksinäisistä asunnottomista joka kuudes on maahanmuuttaja.YLE

Kallion seurakuntalaiset kehottavat helsinkiläisiä majoittamaan asunnottomia viikoksi omaan kotiin. Toisenlainen hiihtoloma -kampanjalla halutaan nostaa asunnottomuus julkisuuteen. Kampanjan käynnistänyt Kallion seurakuntalainen Marjaana Toiviainen kertoo, että asunnottomat halutaan tehdä näkyviksi.

- Nämä ihmiset ovat totta, ja he ovat olemassa. Heillä on nimi, musiikkimaku, lapsuudenmuistoja. On hirveän tärkeää, ettemme unohda sitä, että numeroiden takana on ihmisiä, Marjaana Toiviainen sanoo.

Seurakuntalaiset ovat tehneet Facebookiin Toisenlainen hiihtoloma Helsingissä -tapahtuman, jossa voi tarjota apua laidasta laitaan. Marjaana Toiviainen kertoo idean syntyneen tammikuussa. Silloin uutisissa kerrottiin, etteivät kaikki Helsingin asunnottomat mahdu hätämajoitukseen.

- Asun itse Helsingissä ja mietin, että tämä on hullua. Minulla on lämmintä ja muilla ei. Mietin, mitä voisi tehdä, Marjaana Toiviainen kertoo.

Asunnottomien majoittajia on Toiviaisen mukaan löytynyt viitisentoista. He majoittavat useampia kodittomia. Vaikka majoittajia ei ole löytynyt pilvin pimein, monet ovat valmiita tarjoamaan muunlaista apua. Kallion seurakunta on antanut viikoksi tilan kampanjalle ja auttaa taloudellisesti.

Kampanjan saama palaute ristiriitaista

Kampanjan aloittanut Marjaana Toiviainen kertoo saaneensa satoja yhteydenottoja ja myönteistä palautetta. Toisaalta kampanjaa suomitaan rajusti muun muassa maahanmuuttokriittisellä internetsivustolla. Yhä useampi asunnoton on nykyisin maahanmuuttaja.

Moni on myös pohtinut, eikö asunnottomien majoittaminen ole riskialtista. Marjaana Toiviaisen mukaan majoittajat ovat pohtineet myös tätä puolta.

- He ovat valmiita ottamaan tiettyjä riskejä. Emme toki majoita ihmisiä, joiden elämäntilanne on liian vaikea, Toiviainen kertoo.

Marjaana Toiviainen on itse majoittanut asunnottomia kotonaan useiden viikkojen ajan.

- Meillä on hirveän kivaa. Olemme tosi läheisiä. He eivät ole Suomesta, ja suunnittelen jo, voisinko joskus mennä heidän kotikyläänsä käymään. Olemme käyneet juhlissa ja eläneet yhteistä elämää. Olen yksinasuva ihminen, ja minusta on ollut ihanaa, että joku asuu kotonani, Toiviainen kiittelee.

ARA:n asuntomarkkinakyselyn mukaan pääkaupunkiseudulla oli viime marraskuussa lähes 1800 pitkäaikaisesti asunnotonta ihmistä. Espoossa ja Vantaalla asunnottomien määrä kasvoi viime vuonna. Helsingissä määrä pysytteli ennallaan.