Lämpö katkoo jääveistosten päät ja siivet

Lämpöasteet ovat jo vahingoittaneet viikonvaihteen jääveistoskilpailun teoksia Heinolassa. Pakkastalvena jääveistokset kestävät ihailtavana kuukauden verran, nyt tuskin viikkoakaan.

ilmiöt
Jääkarhu
Ruger Wing (USA) ja Martin DeZoete (Sveitsi)Heikki Ahonen / Yle

Sulava jää muuttaa Heinolan Rantapuistossa seisovan komean jäämiehen ulkonäköä. Lämpöasteet olivat vahingoittaneet jo maanantaina aamupäivään mennessä useita lauantaisen Jääfestivaalin veistoksia.

Voittajaveistos Ikaros
Sergey Tselebrovskiy ja Andrei Molokov, VenäjäHeikki Ahonen / Yle

Joutsenten päitä on katkeillut ja siipiä irronnut. Osalta hahmoista puuttuu käsiä ja vesipisaroita tippuu jääkarhun nenästä. Jyränkölän nuorten Satu Kuisman mielestä venäläisten Sergey Tselebrovskiyn ja Andrei Molokovin voittajateokselle sulaminen tekee myös hyvää.

- Se on nyt aika lihaksikkaan näköinen. Mielestäni siinä on Ikaros, joka lentää lumoutuneena kohti aurinkoa. Lopulta aurinko sulattaa Ikaroksen sulat, hän putoaa mereen ja hukkuu.

Maanantaina Heinolassa satoi vesitihkua ja lämpötila oli pari astetta plussan puolella. Jääfestivaalin puuhamiehen Pekka Rusilan mukaan 4–6 astetta pakkasta olisi minimilämpötila, jotta veistokset pysyisivät ehjinä.

- Viime talvena veistokset kestivät kolme viikkoa. Nyt niitä pitää tulla katsomaan. Voi olla, että huomenna on joitakin jo kaatunut.

Hevoset
Jeffrey Ng ja Zang WeishuangHeikki Ahonen / Yle

Jää ja hiekka saavat muodon samojen taiturien käsissä

Enkeli
Marieke van der Meer, Hollanti ja Vadin Gryadov, VenäjäHeikki Ahonen / Yle

Toista kertaa järjestetyille Jääfestivaaleille osallistui yhdeksän joukkuetta eri puolilta maailmaa. Pekka Rusila sanoo, että järjestäjät pystyvät valitsemaan Heinolaan haluamansa veistäjät.

Lopulta aurinko sulattaa Ikaroksen sulat, hän putoaa mereen ja hukkuu.

Satu Kuisma

Hän ihmettelee, miten lämpimistä etelän maista tulleet kilpailijat pystyvät muokkaamaan jäätä näin taidokkaasti.

- Esimerkiksi Singaporesta, jossa ei ole jäätä olleenkaan, tulee veistäjiä, jotka pääsevät täällä pronssille. Puolet jääveistäjistä tekee kesäisin hiekkaveistoksia. He kiertävät kisoissa ympäri maailmaa.

Satu Kuisma huomauttaa, että näyttävien jääveistosten lyhyt ikä muistuttaa katoavaisuudesta.

- Nämä tehdään materiaalista, joka katoaa. Niin katoaa myös maine ja kunnia, hiekka ja jää.