Huolestuttavatko poikkeukselliset sääilmiöt? Harmittaako hiihtolomasää?

Britanniaa koettelevat ennätystulvat, Yhdysvaltoja rajut talvimyrskyt ja Suomessa on meneillään harvinaisen vähäluminen hiihtolomakausi. Oletko huolestunut talven poikkeuksellisista sääilmiöistä?

Osallistu
Ihmisiä kahlaa tulvan peittämällä kadulla.
Facundo Arrizabalaga / EPA

Britanniassa ennätyksellisten kovien sateiden aiheuttamat tulvat jatkuvat. Yhdysvaltoja ovat riepotelleet rajut talvimyrskyt. Täällä Suomessa hiihtolomat ovat alkaneet vesisateessa, ja lunta on maan etelä- ja keskiosissa harvinaisen vähän.

Säätieteilijöiden mukaan takana on pohjoisen napa-alueen yllä oleva napapyörre, joka on tuonut kylmää ilmaa Pohjois-Amerikkaan ja työntänyt lämpimämpää Eurooppaan.

Pitäisikö poikkeuksellisesta säästä huolestua? Mikä osuus on ilmastonmuutoksella? Ovatko myrskyt, tulvat ja lauhat talvet tulevaisuudessa yhä yleisempiä? Miten niihin tulisi varautua?

Kysymyksiin etsitään vastauksia Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa Radio Suomessa. Esitä kommentteja ja kysymyksiä asiantuntijoille artikkelin alla.

Artikkelia muokattu 19.2.2014: Ukrainan levottomuuksien vuoksi Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman aihe vaihtui. 20.2. aiheena on Ukraina. Sääaiheeseen palataan mahdollisesti myöhemmin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.