Matoista madekeittoa ja möykkyluirotinta – vatsaa vääntävät kouluruokamuistot

Yle keräsi lukijoiden ja kuuntelijoiden kouluruokamuistoja. Vuosikymmeniä sitten lautaselle päätyneet epämääräiset "lisukkeet" ovat jääneet monelle painajaismaisina mieleen. Monessa tapauksessa ruoka joko pakotettiin alas tai salakuljetettiin taskuissa pihamaalle.

Kotimaa
Heini Holopainen / YLE

50-luvun alkupuolella, pienessä kyläkoulussa oli hernekeittoa, johon oli saatu lihat lähitilalta teurastuksen jälkeen. Siinä kellui nahkapaloja sänkineen, kalttaus vähän vaille. Syötävä oli, mutta nahat piilotettiin ja vietiin kotiin äidin "iloksi".

Piilottaminen ja pois heittäminen opettajan silmän välttäessä olivat keinoja selvitä päivistä, jolloin kouluruoka ei ollut sitä kaikkein maittavinta. Yle keräsi lukijoiden ja kuuntelijoiden kouluruokamuistoja.

Kun kotona kysyttiin, mitä oli ruokana, useimmiten vastasin että möykkyluirotinta tai paakkupöperöä.

Olin 10-vuotias ja uskonnonopettaja vahti kouluruokailua. Elettiin kesää ja ruokana oli madekeittoa. Uskonnonopettajan veli kalasteli kesäisin mateita, niin piti sitä siis lautasellekin laittaa. Kesällä pyydetyn mateen seuraksi oli lautaselle päätynyt myös matoja. Kaikki piti kuitenkin syödä. 10-vuotiaalle pojalle ei madot oikein maistuneet, niin riuskaotteinen naisopettaja otti minua niskasta kiinni ja pakotti syömään lautasen tyhjäksi. Kahteenkymmeneen vuoteen en pystynyt syömään kalaa, mateesta puhumattakaan. Tapauksesta on 45 vuotta, joten nyt kala jo menee, mutta joka kerta mateen nähdessäni tulevat madot mieleen.

Pari ruokaa tulee mieleen kouluajoilta; tilliliha ja maksalaatikko. Tillilihassa oli ällöttävää, kun lihanpaloissa verisuonet törröttivät suoraan silmiin ja maksalaatikosta se, että sitä sai syödä niin paljon kuin halusi. Silloin ei tunnettu mitään rajoitteita maksan syönnille, kuten nykyään.

"Putosin huussinreiästä"

60-luvulla ruoka-aineallergioista ei pahemmin välitetty, joka aiheutti yhdelle ekaluokkalaiselle varsin epäonnisen kokemuksen.

Koulussa oli iso säkki kaurahiutaleita, joka oli aivan täynnä matoja.

1960-luvulla kansakoulussa oli lähes aina maitoperunaa. Se ei oikein sopinut vatsalleni, varsinkaan ensiluokkalaisena. Kerran alaluokassa ruokatunnilla kesken maitoperunan yllättii kakkahätä. Kiireesti koulun ulkohuussiin! Pienikokoisena ekaluokkalaisena putosin huussinreiästä kakkaan kiireissäni. Olin kakassa koko pikkumies. Koulutoverit nauroivat ja pilkkasivat kakkajätkäksi. Kansakoulunopettajakin nauroi makeasti.Tätä tapausta häpeän ikäni...

Lautanen piti syödä myös silloin tyhjäksi, vaikka vellin joukossa olikin ylimääräisiä lisukkeita.

Koulussa oli iso säkki kaurahiutaleita, joka oli aivan täynnä matoja. Hiutaleista tehtiin sitten velliä, jota syötiin koulussa ja lapset poimivat matoja lautasen reunalle. Yksi oppilas laittoi lusikalla vellit ja madot taskuun ja vei ne äkkiä pihalle.

Kun kotona kysyttiin, mitä oli ruokana, useimmiten vastasin että möykkyluirotinta tai paakkupöperöä.

Ruuat ikkunasta ulos

40-luvulla ruuassa oli isoja läskinpalasia. Pilkoimme läskinpalat ihan pieniksi, että ne olisi menneet kurkusta alas. Ei toiminut, ulos vietiin ja pojat ampuivat niitä ikkunasta pihalle. Kun opettaja huomasi, että pihalla on läskiä, niin ei ollut kaukana, ettei läski alkanut tummumaan. Niin vihainen hän oli.

Kun kotona kysyttiin, mitä oli ruokana, useimmiten vastasin että möykkyluirotinta tai paakkupöperöä, joista edellinen oli velliä ja jälkimmäinen puuroa. Maito ja leipä piti tuoda kotoa. Oli joskus jopa laihaa marjakiisseliä tai rusinakeittoa.

Huonojen muistojen joukossa on tietenkin myös hyviä kokemuksia lounastunneilta.

Olin pienessä koulussa ja muistaakseni ruoka oli aika normaalia kotiruokaa. Puuroa saattoi olla kerran viikossa ja keitoissahan ei tänä päivänäkään ole lounasruokana mitään vikaa. Todella herkullinen stroganoff on jäänyt kouluajoilta mieleen, sitä oli varmaan joka viikko. Tyylikkäät kastikekulhot ovat myös jääneet mieleen.

Vaan kaiken kaikkiaan muuten ihan ok muistelmat ruuasta. Nykyruokahan laitoskeittiöissä on pelkkää broilerikastiketta ja riisiä päivästä toiseen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus