Tilanne huononee päivä päivältä – Pirkan Hiihto uhkaa vesittyä

Pirkan Hiihdon uskolliset hiihtäjät ja talkoolaiset elävät tuskaisia aikoja. Jos taivaalta ei ala tupruta lunta, maaliskuun alun 60. juhlahiihto uhkaa vesittyä pahemman kerran.

Kotimaa
Hiihtokuvaa.
Yle

Legendaarinen laturetki hiihdetään vuosittain maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina Kankaanpään Niinisalosta Tampereen Teivoon. Pirkan Hiihdon järjestäjät kävivät viime sunnuntaina tarkastelemassa tilannetta Jämin suunnalla.

– Siellä vielä näytti sunnuntaina sellaiselta, että jos vähän saataisiin lunta lisää, pystyttäisiin lyhyemmällä reitillä järjestämään hiihto, kertoo Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen, mutta surkutteli samaan hengenvetoon maanantain tilannetta.

Yöllinen vesisade teki tepposia Kankaanpäässä myös maanantaina aamupäivällä.

– Tilanne on jo sunnuntaita paljon huonompi. Ennuste näyttää, että tilanne jatkuu pitkälle samanlaisena: päivät ovat lämpöisiä ja loppuviikosta on pientä pakkasta öisin. Kovin lumisateiselta ei ainakaan näytä.

Hiihdolla juhlavuosi

Pirkan Hiihto on pystytty järjestämään joka vuosi. Tänä vuonna olisi tarkoitus hiihtää laturetki 60. kerran. Pahimmassa tapauksessa juhlahiihto on Pirkan Hiihdon ensimmäinen peruttu laturetki.

Todennäköistä kuitenkin on, että jos pystytään hiihto jossain järjestämään, se on Niinisalon ja Jämin suunnalla lyhyempänä hiihtona.

Tapio Syrjänen

– Lopullinen päätös annetaan tiistaina 25. helmikuuta. Odotellaan nyt sinne asti, jos sattuisi poikkeuksellista muutosta tulemaan ennustuksiin ja tulisi lunta. Todennäköistä kuitenkin on, että jos pystytään hiihto jossain järjestämään, se on Niinisalon ja Jämin suunnalla lyhyempänä hiihtona, arvioi Tapio Syrjänen.

Pirkan Hiihdolle kertyy mittaa täysmittaisena 90 kilometriä, mutta reitin on voinut jakaa myös kahteen lyhyempään matkaan.

Nyt onneton lumitilanne on nipistämässä matkat 60 ja 30 kilometriin, jotka hiihdetään perinteisellä tyylillä. Siis jos hiihto pystytään järjestämään.

– Tilanne huononee päivä päivältä, mutta kyllä me kaikkemme yritämme. Varsinkin meidän talkoolaiset ovat todella innokkaita. Heti kun annetaan käsky, homma lähtee käymään. lupaa Syrjänen.

Pirkan Hiihtoon osallistui viime vuonna yli 3 500 hiihtäjää. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut ennakkoon 1 200 hiihtäjää.