Ranuan karhunpentu on jo parikiloinen

Karhunpennun paino nousee ensimmäisen kuukauden aikana 40 grammaa vuorokaudessa, joten Ranuan eläinpuistossa tammikuun 8. päivä syntynyt pentu painaa tällä hetkellä noin 2 kilogrammaa.

Kotimaa
Parikiloinen karhunpentu emon sylissä
Ranuan eläinpuisto

Parin vuoden tutustelun jälkeen Ranuan eläinpuiston ruskeakarhu-uros Jehulle ja Malla-naaraalle syntyi tammikuun 8. päivä pentu. Pentuaan hoivaava karhunaaras nukkuu pitempään kuin muut karhut ja lähtee pesästään luonnossa usein vasta toukokuun puolella. Eläinpuistossa karhujen uni katkeaa yleensä noin kuukautta aiemmin, joten Malla pentuineen nähtäneen ulkona ensimmäisen kerran maalis-huhtikuun vaihteessa.

Silmät aukeamassa

Karhunpennut painavat syntyessään noin puoli kiloa. Ensimmäisen kuukauden aikana niiden paino nousee noin 40 grammaa vuorokaudessa, joten eläinpuiston nuorin asukki painaa jo 1,5 - 2 kg. Pennun silmät aukeavat 3 - 5 viikon ikäisenä ja ensimmäiset hampaat puhkeavat pian sen jälkeen.

Ensimmäinen karhu heräilemässä

Ranualla ruskeakarhu Palle-Jooseppi on myös heräilemässä talviuniltaan. Marraskuun puolessa välissä alkanut talviuni näyttäisi päättyvän hiukan normaalia aikaisemmin, sillä yleensä Ranuan eläinpuiston karhut heräilevät maaliskuun alussa. Palle-Jooseppi on totutusti ollut ensimmäinen herääjä. Pallen poika Jehu näyttää tulleen isäänsä, sillä se nousi viime talvena isäänsä aikaisemmin.

Palle-Joosepin pesäluukku aukaistaan tiistaina klo 12.