Hyppää sisältöön

Senttisavotta taistelee läskiä vastaan rennolla asenteella – saunamakkara ja pullakahvit sallitaan

Marttojen toiminnanjohtaja havahtui pohjoiskarjalaisten naisten lihavuuteen ja sai idean uudesta terveyskampanjasta. Tuloksena on rento versio Pohjois-Karjala -projektista. Mukaan on saatu myös paikallisia ravintoloita.

Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen tutustui tuoreen kansalliseen terveystutkimuksen tuloksiin laiturin nokassa kesällä 2013. Tulokset hätkähdyttivät: pohjoiskarjalaiset naiset olivat aineiston lihavimpia ja heidän terveysriskinsä olivat joukon korkeimmat. Miehienkään tuloksissa ei ollut kehumista.

- Tajusin, että marttojen tekemä työ ei ole alkuunkaan valmis. Päätimme, että asialle on tehtävä jotakin, Kolehmainen muistelee.

Tuloksena on Marttojen ja Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen yhteishanke Senttisavotta, joka kannustaa maakunnan väkeä terveellisempien elämäntapojen teille.

Tajusin, että marttojen tekemä työ ei ole alkuunkaan valmis.

Katja Kolehmainen

Kevytlounasta tarjolla

Mukaan Senttisavottaan on saatu myös joensuulaisia ravintoloita, jotka tarjoavat ruokailijoille tervellisiä lounasvaihtoehtoja.

- Kevytlounaissa on otettu huomioon uudet ravitsemussuositukset. Ruokia muun muassa haudutetaan, eikä paisteta. Vastuu jää tietenkin lounaspöydässä ruokailijalle kun hän annostaan kasaa, kertoo Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen viestintäsuunnittelija Jonna Ekroos.

- Olisi hyvä vaihtaa se vaalea pasta täysjyväpastaan ja leipä täysjyväleipään. Lisäksi kannattaisi kiinnittää huomiota suolan määrään. Vihanneksia, hedelmiä ja marjoja olisi myös hyvä syödä enemmän, lisää Marttojen Katja Kolehmainen

Martat tärkeitä viestinviejiä

Ravintoloiden lisäksi terveellisten elämäntapojen ilosanomaa levittävät juuri martat, joilla oli tärkeä rooli edesmenneessä Pohjois-Karjala -projektissa.

- Marttailu on edelleen suosittu harrastus ja lähes joka kylältä on löytynyt marttajärjestö. Martat ovat jalkauttaneet uutta ravitsemustietoutta kentälle, eli perheisiin.

Kun Pohjois-Karjala -projekti kiinnitti huomiota erityisesti eläinrasvojen, suolan ja tupakan vähentämiseen, Senttisavotta muistuttaa liikunnallisten elämäntapojen tärkeyttä. Huomiota halutaan kiinnittää miesten osaan perheissä.

Terveellisesti voi elää ilman, että se olisi tiukkapiposta.

Katja Kolehmainen

- Kun suomalaisten perherakenne on hajonnut ja yli puolet avioliitoista päätyy eroon, niin moni asia on eri tavalla. Yhteiskunnassa on entistä enemmän isiä ja miehiä, joilla on samalla tavalla kasvatusvastuu kuin naisilla. Moni isä miettii miten lapsille laitetaan terveellistä ja lapsen kasvua tukevaa ravintoa.

Saunamakkaran saa syödä

Valistustyön lisäksi Senttisavotta näkyy maakunnan kylillä ja kaupungeissa erilaisina tapahtumina. Outokummussa ihmisiä liikutetaan sunnuntaikävelyillä, Juuassa järjestetään jumppahetkiä ja Ilomantsissa lasketaan mäkeä koko perheiden voimin.

Savotan tärkein viesti on, että jokainen pysähtyisi hetkeksi miettimään omia ruokailu- ja liikkumistottumuksiaan, ilman liikaa nipottamista.

- Jos aikoo pysyvää hyvää ruokavaliota noudattaa niin elämään kuuluu myös saunamakkara tai pullakahvit sunnuntaiaamuna. Terveellisesti voi elää ilman, että se olisi tiukkapiposta, kiteyttää Marttojen toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen.

.
.